Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ κ.Αλέξανδρος Παρίσης στην τηλεδιάσκεψη με θέμα: “Φύση και Προσβασιμότητα”

Αργοστόλι, 15 Δεκεμβρίου 2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ κ.Αλέξανδρος Παρίσης

στην τηλεδιάσκεψη με θέμα: “Φύση και Προσβασιμότητα”

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, η διαδικτυακή εκδήλωση για την προώθηση της προσβασιμότητας στη φύση που διοργάνωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔ-ΙΝ) και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΔΕ) στο πλαίσιο του έργου BIO2CARE.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος καθώς και εκπρόσωποι φορέων διαχείρισης φυσικών πόρων.
Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Reinforcing protected areas capacity through an innovative methodology for sustainability», με κωδική ονομασία «BIO2CARE» (Ιστοσελίδα: www.bio2care.eu).

Η συμμετοχή στην εκδήλωση ήταν ελεύθερη και υπήρχε παράλληλη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ κ.Αλέξανδρος Παρίσης έκανε χαιρετισμό στην έναρξη της εκδήλωσης και ανέφερε ότι η προσβασιμότητα, δηλαδή η ισότιμη πρόσβαση σε υποδομές και υπηρεσίες, αποτελεί δικαίωμα όλων των συμπολιτών μας.
Τόνισε επίσης ότι όλοι οι φορείς πρέπει να κάνουν τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης.

Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης: ο κ. Γιώργος Δασταμάνης Πρόεδρος ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας & Δήμαρχος Γρεβενών καθώς και ο κ. Βασίλης Κούτσιανος Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ε.Σ.Α.μεΑ.–Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Δυτ. Μακεδονίας και Ειδικός Σύμβουλος στον Δήμο Εορδαίας.

Από την πλευρά του έργου Bio2care χαιρετισμό έκανε ο Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Γεώργιος Γκαϊντατζής, Συντονιστής του έργου και από την πλευρά του Δήμου Νέστου, η κα. Emiliya Doncheva-Tzivanipoulou στέλεχος του Δήμου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν ομιλίες με διαφάνειες και φωτογραφικό υλικό (διαθέσιμες online στη διεύθυνση: https://cutt.ly/6hA1JbD).

Αρχικά έγινε μια εισαγωγική παρουσίαση από τον κ. Αλέξανδρο Μουρούζη, συνεργάτη της Ε.Σ.Α.μεΑ. Στη συνέχεια, με αφορμή τις αρχικές παρουσιάσεις, δόθηκε βήμα σε συμμετέχοντες από όλους τους χώρους για να μοιρασθούν προσωπικές ιστορίες και εμπειρίες.

Ακούστηκαν σημαντικές ιδέες και προτάσεις, αλλά και σαφή παράπονα που ανέδειξαν το πρόβλημα, τη δικαιολογημένη αγανάκτηση, και την υπαρκτή ανάγκη να αρθούν μια σειρά από υφιστάμενες διακρίσεις, εμπόδια και κενά που ταλαιπωρούν, αδικούν και αποκλείουν από τη φύση ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις από:
Την κα. Emiliya Doncheva-Tzivanipoulou μιας νέας οικοδιαδρομής που ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του έργου BIO2CARE.
Τον κ. Παναγιώτη Τσαλή Πολιτικό Μηχανικό για τα αποτελέσματα των αυτοψιών προσβασιμότητας στη νέα αυτή διαδρομή.
Τέλος, ο κ. Αλέξανδρος Μουρούζης παρουσίασε αντίστοιχα αποτελέσματα των αυτοψιών προσβασιμότητας από τη δεύτερη πιλοτική οικοδιαδρομή του έργου BIO2CARE.

Η εκδήλωση, στο σύνολό της, (ολόκληρο το βίντεο της συνάντησης διαθέσιμο online στη διεύθυνση: https://cutt.ly/rhSxFIt) ανέδειξε τα σοβαρά ελλείματα που υφίστανται στο οικοσύστημα της διαχείρισης και λειτουργίας επισκέψιμων φυσικών πόρων.

Αυτές οι ελλείψεις έχουν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό μεγάλου μέρους των συμπολιτών μας από την πρόσβαση σε υποδομές, υπηρεσίες και πληροφόρηση που έχουν ανάγκη.
Ανέδειξαν επίσης ότι η πρόσβαση και η προσβασιμότητα στη φύση συνιστούν αναφαίρετο καθολικό δικαίωμα για τον καθένα και την καθεμιά.
Πολλές φορές η συζήτηση στράφηκε γύρω από τις ευκαιρίες που προσφέρονται προς την κατεύθυνση αυτή ακόμα και ως απάντηση στην πανδημία COVID-19.

Από πλευράς των εκπροσώπων των ατόμων με αναπηρία, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Για να είναι αποτελεσματική και ουσιαστική η όποια προσπάθεια για βελτίωση της προσβασιμότητας, απαιτείται η συνεργασία και η συμμετοχή τους σε όλες τις διαδικασίες σχεδιασμού.

 Όπως ειπώθηκε ξεκάθαρα, «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς!»

 

Στη συνέχεια ακολουθεί ο χαιρετισμός του Προέδρου της ΠΕΔ-ΙΝ κ.Αλέξανδρου Παρίση στη συνάντηση:

 

Κύριε Πρόεδρε

της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία

Κύριε Πρόεδρε

της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας

Αγαπητοί Συνεργάτες

Φίλες και Φίλοι

Καλημέρα σε όλους.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας στη σημερινή Διαδικτυακή συνάντηση.

Αυτή η πρωτοβουλία είναι για ένα θέμα που έχει μεγάλη σημασία και μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα.

Η σημερινή εκδήλωση αφορά την προσβασιμότητα στο φυσικό περιβάλλον.

Όπως γνωρίζετε, στην χώρα μας η προσβασιμότητα γενικά

των υποδομών και των υπηρεσιών από όλους τους πολίτες,

δεν βρίσκεται στην κατάσταση που θα έπρεπε.

Τα εμποδιζόμενα άτομα δεν είναι μόνο τα άτομα με αναπηρία

αλλά και οι ηλικιωμένοι, οι γονείς με μικρά παιδιά, τα άτομα με άλλες ιδιαιτερότητες.

Μεγάλο πρόβλημα επίσης υπάρχει σχετικά με την προσβασιμότητα στο φυσικό περιβάλλον από όλους τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα από τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα.

Ευελπιστούμε η σημερινή μας προσπάθεια να συμβάλλει

στην ευαισθητοποίηση όλων.

Σε μια σύγχρονη κοινωνία, αποτελεί προτεραιότητα αλλά και καθήκον, να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της εξάλειψης όλων των διακρίσεων.

Η προσβασιμότητα, η ισότιμη δηλαδή πρόσβαση σε υποδομές και υπηρεσίες, αποτελεί δικαίωμα για όλους τους συμπολίτες μας.

Πιστεύουμε ότι όλοι οι Φορείς οφείλουν να εντάξουν το ζήτημα αυτό, ως βασική προτεραιότητα, στα μελλοντικά σχέδια και στις δράσεις τους.

Ιδιαίτερα οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, οι Φορείς Διαχείρισης φυσικών πόρων οφείλουν να διαμορφώνουν και να υλοποιούν σχέδια που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά όλα αυτά τα προβλήματα. Προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η προώθηση λύσεων και η δημιουργία νέων υποδομών.

Ιδιαίτερα μια εκδήλωση όπως η σημερινή, που αφορά τα αποτελέσματα του Προγράμματος, βοηθά σημαντικά την προσπάθεια μας.

Παρουσιάζονται πληροφορίες, εμπειρίες και καλές πρακτικές

που συμβάλλουν στη βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών. Βοηθούν επίσης στον καλύτερο σχεδιασμό των νέων παρεμβάσεων.

Κλείνοντας την τοποθέτηση μου, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μας για την οργάνωση της σημερινής συνάντησης.

Θέλω επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι η ΠΕΔ Ιονίων Νήσων

θα συνεχίσει να υποστηρίζει προγράμματα και δράσεις που συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Σας ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή σας και εύχομαι καλή δουλειά.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΙΝ

Παρίσης Αλέξανδρος

 

 

Από το Γραφείο Τύπου