Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x

Εκδήλωση-Αφιέρωμα «Ο Λόρδος Μπάιρον στην Κεφαλλονια»

Αργοστόλι, 9 Αυγούστου 2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021 στον Κήπο του Νάπιερ στο Αργοστόλι η εκδήλωση-αφιέρωμα «Ο Λόρδος Μπάιρον στην Κεφαλονιά» σε συνδιοργάνωση από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔ-ΙΝ), το Δήμο Αργοστολίου και τον Πολιτιστικό, Λαογραφικό και Ιστορικό Σύλλογο Κεφαλλονιάς και Ιθάκης το «Ριφόρτσo».

Στο χαιρετισμό του κ.Αλέξανδρου Παρίση Προέδρου ΠΕΔ-ΙΝ στην εκδήλωση αναφέρθηκαν τα ακόλουθα:

 

Αγαπητοί Δήμαρχοι

Αγαπητοί προσκεκλημένοι

Κύριε Εκπρόσωπε του Συμβουλίου της πόλης του Νότιγχαμ

Κύριε Πρόεδρε του Συνδέσμου “Μπάιρον” για το Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό

Κύριε Πρόεδρε του Συλλόγου “Το Ριφόρτσο” Κεφαλληνίας και Ιθάκης

Φίλες και φίλοι

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που έχω την ευκαιρία να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση-αφιέρωμα «Ο Λόρδος Μπάιρον στην Κεφαλλονιά».

Πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επετείου για τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔ-ΙΝ) συμμετέχει ως συνδιοργανωτής. 

Φίλες και φίλοι

Πρέπει πάντοτε να τιμάμε την ιστορία μας, τους αγώνες του λαού μας, τους ήρωες μας και βεβαίως τους Φιλέλληνες που προσέφεραν στην εθνική μας προσπάθεια.

Ο Λόρδος Μπάιρον, ρομαντικός ποιητής, ιδεολόγος και οραματιστής είναι κορυφαίος Φιλέλληνας. 

Άφησε την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι, όπου έφθασε τον Ιανουάριο του 1824 για να υποστηρίξει τον αγώνα των Ελλήνων για Ελευθερία και Εθνική Ανεξαρτησία.

Ο Λόρδος Μπάιρον φθάνει στο Μεσολόγγι μετά από παραμονή περίπου πέντε μηνών στην Κεφαλλονιά. Στο νησί μας έρχεται στις αρχές Αυγούστου του 1823 με το μπρίκι “Ηρακλής” προερχόμενος από τη Γένοβα.

Στην Κεφαλονιά ο ποιητής διαμένει στο Αργοστόλι, στα Μεταξάτα και στη Λακήθρα και επισκέπτεται επίσης την Αγία Ευφημία, τη Σάμη και την Ιθάκη.

Κατά τη διαμονή του στο νησί μας έχει γράψει το “Ημερολόγιο στην Κεφαλλονιά” καθώς και επιστολές σε αγωνιστές της Επανάστασης, σε φίλους του όπως και σε άλλους Φιλέλληνες.

Όπως προκύπτει από τα γραπτά του ιδίου αλλά και των φίλων του, η διαμονή του στην Κεφαλλονιά ήταν ουσιαστική και σημαντική για την οργάνωση της υποστήριξης στον αγώνα των Ελλήνων για Εθνική Ανεξαρτησία.

Από τα γραπτά αυτά αναδεικνύονται επίσης σπουδαία στοιχεία του χαρακτήρα, των σκέψεων και των πεποιθήσεων του.

Ο Λόρδος Μπάιρον αφήνει την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι στις 19 Απριλίου 1824.

Η είδηση του θανάτου του συγκλονίζει και προκαλεί θλίψη στο αγωνιζόμενο έθνος αλλά και στην κοινή γνώμη στην Ευρώπη.

Ο Εθνικός μας ποιητής, ο Επτανήσιος Διονύσιος Σολωμός μαθαίνοντας το θλιβερό μαντάτο γράφει “Ωδή εις τον θάνατον του Λόρδου Μπάιρον”.

Φίλες και φίλοι

Με τη σημερινή μας εκδήλωση τιμάμε τη μνήμη του Λόρδου Μπάιρον και τη συμβολή του στον αγώνα του έθνους μας για Ελευθερία.

Αναδεικνύουμε όμως και προβάλλουμε και εκείνα τα στοιχεία που τον συνδέουν με τα νησιά μας και την τοπική μας ιστορία.

Από την πλευρά μου θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους όσους δούλεψαν και βοήθησαν να οργανωθεί η σημερινή εκδήλωση και να σας ευχαριστήσω όλους για τη συμμετοχή σας.

 

Αλέξανδρος Παρίσης

Πρόεδρος

της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων

Ιονίων Νήσων

 

 

 

Από το Γραφείο Τύπου