Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x

Δελτίο Τύπου - 2/3/2018

02/03/2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

            Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔ-ΙΝ) και Δήμαρχος Κεφαλλονιάς κ.Αλέξανδρος Παρίσης, τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018 έλαβε μέρος σε Έκτακτη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής ΄Ενωσης Δήμων Ελλάδας που είχε θέμα την επικείμενη ψήφιση την ίδια μέρα  του Άρθρου 33 παρ.γ του Νομοσχεδίου «Ίδρυση Πανεπιστημίου Αττικής και λοιπές διατάξεις» με το οποίο προβλεπόταν η ένταξη των νηπίων 4 ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

            Ακολούθησε κινητοποίηση της ΚΕΔΕ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ και πορεία στη Βουλή των βρεφονηπιαγωγών. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, τρίωρη ενημέρωση εκπροσώπων των κομμάτων από αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του Πανελληνίου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών.

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018 ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ κ.Αλεξ.Παρίσης έλαβε μέρος στην Τακτική Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ που συζητήθηκαν πολλά και σημαντικά θέματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως:

  • Ενημέρωση και συζήτηση για τον ψηφισθέντα Νόμο “Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις” και συγκεκριμένα επί του άρθρου 33 παρ.γ.
  • Συζήτηση για την υλοποίηση του Ειδικού Επενδυτικού Προγράμματος για τους ΟΤΑ με τη διακριτική ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ».
  • Ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με τα θέματα εφαρμογής του Ν.4412/2016 που αφορά την ανάθεση και εκτέλεση έργων, μελετών και λοιπών επιστημονικών υπηρεσιών.

Την Πέμπτη 1η Μαρτίου 2018 ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ κ.Αλεξ.Παρίσης έλαβε μέρος στην Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην ΠΕΔ Αττικής. Στην ημερίδα παρουσιάστηκε η μελέτη «Κατηγοριοποίηση των Δήμων» που συντάχθηκε από τους καθηγητές Ν. Χλέπα και Ι. Ψυχάρη.

Στην παρουσίαση αυτή συμμετείχαν, ο Υπουργός Εσωτερικών κ.Πάνος Σκουρλέτης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ.Γ.Πατούλης, Πρόεδροι Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και μεγάλος αριθμός Δημάρχων.

Εκτός από τον Πρόεδρο της ΠΕΔ-ΙΝ κ.Αλεξ.Παρίση συμμετείχαν: Ο κ.Ευαγγ. Λαμπάκης Πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, ο κ.Γ. Κωτσός Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου, ο κ.Λαζ. Κυρίζογλου Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ο κ.Τ. Βάμβουκας Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και Δήμαρχος Χανίων καθώς και ο κ.Γ. Λώλος Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος  Ηγουμενίτσας.

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε  επειδή, όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής και Δημαρχος Νικαίας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη,  κ.Γιώργος Ιωακειμίδης, υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους πρέπει να κατηγοριοποιηθούν οι Δήμοι όπως:  το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας, οι πληθυσμιακές ανισότητες μεταξύ των μεγάλων πόλεων και των μικρών νησιών ή των ορεινών Δήμων και η έλλειψη δυνατοτήτων εκ μέρους των μικρών Δήμων να ασκήσουν όλες τις αρμοδιότητες που δυνητικά έχουν.

Επισυνάπτεται το κείμενο της ομιλίας-παρέμβασης  του Προέδρου της ΠΕΔ-ΙΝ και Δημάρχου Κεφαλλονιάς στην Ημερίδα της ΠΕΔ Αττικής.