Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, Επιμορφωτική Διημερίδα για τους νέους Δημάρχους, που οργάνωσε η ΚΕΔΕ και η ΕΕΤΑΑ σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων

                                                                              Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, Επιμορφωτική Διημερίδα  
για τους νέους Δημάρχους, που οργάνωσε η ΚΕΔΕ και η ΕΕΤΑΑ σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου και την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023, Επιμορφωτική Διημερίδα, για την ενημέρωση των νέων Δημάρχων της Δημοτικής περιόδου 2024-2028  που αναδείχτηκαν στις πρόσφατες εκλογές.  
Η Επιμορφωτική Διημερίδα αφορούσε τους νέους Δημάρχους των Περιφερειών Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.
Οργανώθηκε από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.
Η παρουσίαση των θεμάτων έγινε από ειδικούς επιστήμονες, στελέχη της ΚΕΔΕ και της ΕΕΤΑΑ, στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλων Υπουργείων καθώς και στελέχη Διαχειριστικών Αρχών και άλλων φορέων.
Τα θέματα που παρουσιάστηκαν έχουν ιδιαίτερη σημασία για την επιτυχημένη και αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων μας και ήταν τα ακόλουθα:
Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Διοικητικό Σύστημα της χώρας,
Το Σύστημα Διακυβέρνησης,
Η Καταστατική θέση Αιρετών
Οι 100 πρώτες ημέρες της Δημοτικής Αρχής,
Τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) – Η Οικονομική Διοίκηση και η Δημοσιονομική Διαχείριση,
Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου,
Ηγεσία και Management στους ΟΤΑ,
Χρηματοδοτικά εργαλεία περιόδου 2023-2028,
Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ – Εφαρμογή Ν.5056/2023,
Οργάνωση ΟΤΑ – Προσαρμογή Οργανισμών Εσωτερικών Υπηρεσιών (ΟΕΥ) Δήμων,
Ανθρώπινο Δυναμικό Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
Κλιματική Αλλαγή και Τοπική Αυτοδιοίκηση,
Διαχείριση Αδέσποτων Ζώων,
Επικοινωνιακή Πολιτική και Διακυβέρνηση.
Στην Διημερίδα συμμετείχαν, με φυσική παρουσία και διαδικτυακά, νέοι Δήμαρχοι, αιρετοί των Δήμων, στελέχη των Δήμων και της ΠΕΔ-ΙΝ.
Η εισαγωγή στη Διημερίδα έγινε από τον κ.Δημήτρη Μαραβέλια, Πρόεδρο της ΕΕΤΑΑ.
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον κ.Αλέξανδρο Παρίση, Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔ-ΙΝ), ο οποίος καλωσόρισε τους νέους Δημάρχους, ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο τους και αναφέρθηκε σε σημαντικά θέματα που αφορούν την Α’θμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στη συνέχεια τον κ.Αλέξανδρο Παρίση Πρόεδρο της ΠΕΔ-ΙΝ τίμησε, προσφέροντας του αναμνηστικό δώρο, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ.Λάζαρος Κυρίζογλου.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός από τον κ.Λάζαρο Κυρίζογλου, Πρόεδρο της ΚΕΔΕ,
ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση. Τόνισε ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας θα δώσει δυναμικό παρόν, στο πλευρό όλων των Δήμων της χώρας, χωρίς διακρίσεις, χωρίς εξαιρέσεις. Ζήτησε επίσης να ενισχυθούν οι Δήμοι με αυξημένους πόρους και να ανασταλεί η επιβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων στους Δήμους.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ.Μιχάλης Σταυριανουδάκης ανακοίνωσε ότι θα δοθεί στους Δήμους μία πρόσθετη δόση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), από την οποία όμως θα αφαιρεθεί το ποσό που αναλογεί σε κάθε Δήμο για την καταβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων για το α΄ εξάμηνο του 2023. Επίσης αναφέρθηκε στον αριθμό των έργων που έχουν ενταχθεί στα τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα στους Δήμους Ιονίων Νήσων, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ κ.Σπύρος Σπυρίδων ανακοίνωσε ότι η ΕΕΤΑΑ θα συνεχίσει το πρόγραμμα ενημέρωσης των νέων αιρετών με θεματικές ημερίδες που θα αφορούν στην κοινωνική πολιτική, την κυκλική οικονομία, την κλιματική αλλαγή, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κλπ.
Η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κα Μαριάνθη Δημοπούλου τόνισε ότι την επόμενη τετραετία θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το κανονιστικό πλαίσιο για τα αδέσποτα ζώα, με σκοπό την αποτελεσματική διαχείριση τους.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ κ.Αλέξανδρος Παρίσης στην τοποθέτηση του, ανέφερε τα ακόλουθα:
«Με ιδιαίτερη χαρά, σας καλωσορίζω σε αυτή τη Διημερίδα, που έχει σκοπό, την έγκυρη ενημέρωση των νέων Δημάρχων που έχουν εκλεγεί για τη νέα δημοτική περίοδο 2024-2028.
Στην αρχή θέλω να συγχαρώ όλους τους νέους Δημάρχους, θέλω να σας συγχαρώ όλους για την εκλογή σας και να ευχηθώ καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο σας. Η Διημερίδα αυτή είναι πολύ σημαντική και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την ΕΕΤΑΑ.  
Κατά τη διάρκεια της, ειδικοί επιστήμονες, στελέχη της ΚΕΔΕ και της ΕΕΤΑΑ, στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και άλλων Υπουργείων θα παρουσιάσουν θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα τους Δήμους μας.
Περάσαμε μια περίοδο με μεγάλες δυσκολίες αφού, όπως γνωρίζουμε όλοι, προηγήθηκε η οικονομική κρίση, ήρθε αμέσως μετά η πανδημία και ακολούθησε η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται πάντοτε δίπλα στους πολίτες και στις τοπικές μας κοινωνίες.
Οι Δήμοι μας για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, πρέπει να είναι ισχυροί, να διαθέτουν πόρους και προσωπικό, να έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.
Τα προβλήματα όμως και οι προκλήσεις των καιρών απαιτούν γνώση, ετοιμότητα και σύγχρονους τρόπους για να αντιμετωπιστούν.
Πιστεύουμε, ότι το πρόγραμμα αυτό, προσφέρει ενημέρωση, αλλά και απαραίτητες γνώσεις  που θα βοηθήσουν  στην αντιμετώπιση, θεμάτων και προβλημάτων που απασχολούν τις τοπικές μας κοινωνίες.
Το σημαντικό θέμα που απασχολεί όλους τους Δήμους είναι η χρηματοδότηση τους. Τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις. Χωρίς επαρκή οικονομική υποστήριξη, δεν είναι δυνατόν οι Δήμοι, να ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Είναι απολύτως απαραίτητο να αποκατασταθούν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι και να αποδοθούν άμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όλοι οι οικονομικοί πόροι που αφαιρέθηκαν.
Οι νησιωτικοί Δήμοι αντιμετωπίζουν, όπως γνωρίζετε, περισσότερες δυσκολίες. Πολύ μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μικροί νησιωτικοί Δήμοι. Όμως θέματα σημαντικά αντιμετωπίζουν και οι νεοσύστατοι Δήμοι, που δημιουργήθηκαν στην Περιφέρεια μας, μετά τη διάσπαση των ενιαίων Δήμων της Κέρκυρας και της Κεφαλλονιάς.
Πολλοί Δήμοι μας, δεν έχουν ακόμα την οργάνωση και τα μέσα, αλλά ούτε και το απαραίτητο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες, για να προετοιμάσουν και να υλοποιήσουν έργα. Πρέπει να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό, με τεχνικά μέσα και με συμβουλευτική υποστήριξη, για να καταφέρουν να αξιοποιήσουν
προγράμματα  και χρηματοδοτήσεις.
Η ΠΕΔ Ιονίων Νήσων έχει αναλάβει πρωτοβουλία και προσπαθεί να παρέχει Ενημερωτική και Συμβουλευτική Υποστήριξη στους Δήμους-Μέλη της. Θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι, η ΠΕΔ-ΙΝ μπορεί να συμβάλλει, με έγκαιρη ενημέρωση για νέα χρηματοδοτικά προγράμματα και δράσεις, στη αξιοποίηση τους από τους Δήμους μας.
Σημαντικά θέματα που έχουμε θέσει, την προηγούμενη περίοδο, και απαιτούν αντιμετώπιση, είναι:
Η επιβάρυνση από την αύξηση του ενεργειακού κόστους,
Το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων,
Η επιβολή του τέλους ταφής των στερεών αποβλήτων,
Το κόστος ναυαγοσωστικής κάλυψης των πολυσύχναστων παραλιών,
Η αδυναμία σύστασης Νομικών Προσώπων των νεοσύστατων Δήμων.
Σχετικά με τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, πρέπει να επαναλάβουμε, ότι είναι απαραίτητη η ουσιαστική συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλες τις διαδικασίες τους.
Οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και η ΚΕΔΕ πρέπει να συμμετέχουν
ως ισότιμοι θεσμικοί εταίροι σε όλες τις διαδικασίες που τα αφορούν.
Συγκεκριμένα πρέπει να συμμετέχουν, στο σχεδιασμό, στον προγραμματισμό, στην υλοποίηση και  στην αξιολόγηση τους.

Ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων πρέπει να αναφέρω, ότι εκτός από την πανδημία, αντιμετωπίσαμε και τα μεγάλα προβλήματα από τις φυσικές καταστροφές.

Ήταν οι καταστροφές από σεισμούς, οι πλημμύρες, καθώς και τα κύματα
σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξαν τα νησιά μας. Οι ζημιές ήταν μεγάλες
και έπρεπε άμεσα οι Δήμοι να ανταποκριθούν στην πίεση και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

Χρειάζεται η γενναία υποστήριξη των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας  με μηχανήματα, εξοπλισμό και προσωπικό ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις φυσικές καταστροφές. Οι ανάγκες  μετά από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές είναι ήδη μεγάλες και αναμένεται να είναι πολύ περισσότερες λόγω της κλιματικής αλλαγής. 
Η διαρκής εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της Αυτοδιοίκησης

μπορεί να οδηγήσει στην αναβάθμιση της λειτουργίας της.
Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας που έχουμε με την ΕΕΤΑΑ προχωρήσαμε, την προηγούμενη περίοδο, στην πραγματοποίηση προγράμματος  ενημέρωσης και πληροφόρησης, για τα στελέχη των Οικονομικών, των Διοικητικών και των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων μας.

Το πρόγραμμα αυτό είχε επιτυχία και το παρακολούθησε μεγάλος αριθμός στελεχών. Πραγματοποιήθηκε με εξ αποστάσεως παρακολούθηση. Με τον τρόπο αυτό είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, περισσότερα στελέχη από όλα τα νησιά μας. Ξεπεράστηκαν έτσι τα προβλήματα που δημιουργεί η δυσκολία στις μετακινήσεις, ιδιαίτερα από τα μικρά νησιά.
Η μεγάλη συμμετοχή  στις πρωτοβουλίες αυτές, αποδεικνύει στην πράξη
ότι η αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών μπορεί  να δώσει απαντήσεις, στις προκλήσεις της νησιωτικότητας και της προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουμε.                                    

Η Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που βρίσκεται
πιο κοντά στον πολίτη. Επομένως πρέπει να έχει αρμοδιότητες, να είναι οικονομικά ανεξάρτητη και να μπορεί να λειτουργήσει με το απαραίτητο προσωπικό. Απαιτείται αγώνας και συνεχής προσπάθεια για να επιτύχουμε την ενίσχυση  του θεσμού και την αναβάθμιση της λειτουργίας  των Δήμων μας ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Έχουμε αποδείξει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι θεσμός δημιουργίας, σταθερότητας και αγώνα. Συνεχίζουμε καθημερινά την προσπάθεια μας,
για να υποστηρίξουμε τους συμπολίτες μας και τις τοπικές μας κοινωνίες.

Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε για ένα θεσμικό πλαίσιο με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και οικονομικών πόρων προς την Αυτοδιοίκηση.

Ο στόχος μας είναι ένα σύγχρονο, επιτελικό κράτος με ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης.
Είναι απαραίτητο επίσης, να κατοχυρωθεί θεσμικά, ένα πλαίσιο ισότιμης συνεργασίας ανάμεσα στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση.
Πιστεύω ότι η συνεργασία των Δήμων μας, η κοινή δράση και οι πρωτοβουλίες των ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.

Είμαι βέβαιος ότι ενωμένοι, είμαστε πιο δυνατοί και θα πετύχουμε περισσότερα για τους Δήμους μας και για τις τοπικές μας κοινωνίες.

Σας ευχαριστώ όλους και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Διημερίδας μας».

 

 

Από το Γραφείο Τύπου