Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x

Ο κ.Αλέξανδρος Παρίσης, Προέδρος ΠΕΔ-ΙΝ συμμετείχε στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο και παρουσίασε όλα τα σημαντικά θέματα και προβλήματα που απασχολούν τους Δήμους μας.

Αργοστόλι, 24 Νοεμβρίου 2022

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο κ.Αλέξανδρος Παρίσης, Προέδρος ΠΕΔ-ΙΝ συμμετείχε στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο και παρουσίασε όλα τα σημαντικά θέματα και προβλήματα που απασχολούν τους Δήμους μας.  

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο στις 21-23 Νοεμβρίου 2022. Το Συνέδριο είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων και συζητήθηκαν όλα τα σημαντικά θέματα και προβλήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Κεντρικό θέμα στο Συνέδριο αλλά και βασική επιδίωξη αποτελεί η επισήμανση ότι «Η ισχυρή Αυτοδιοίκηση είναι προϋπόθεση για μια καλύτερη Ελλάδα».   
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ.Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα δύσκολη χρονική συγκυρία, τόνισε ότι πετύχαμε πολλά από αυτά που στοχεύσαμε και παρουσίασε όλα τα μεγάλα ανοικτά ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους.
Τα οικονομικά των Δήμων αλλά και ο τρόπος κατανομής, με δίκαιο και διαφανή τρόπο, των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, ιδιαίτερα για τους μικρούς ορεινούς και τους νησιωτικούς Δήμους, ήταν βασικό θέμα στη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου
Σε σημαντικές τοποθετήσεις και παρεμβάσεις στο Συνέδριο  προχώρησαν:
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ.Μάκης Βορίδης
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ.Στέλιος Πέτσας
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ.Χρήστος Στυλιανίδης
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.Κυριάκος Πιερρακάκης  
Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ.Χρήστος Τριαντόπουλος
Ο Υφυπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ.Θοδωρής Λιβάνιος  
 

Ο κ.Αλέξανδρος Παρίσης Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων στην τοποθέτηση του στο Συνέδριο αναφέρθηκε σε όλα τα σοβαρά και σημαντικά θέματα που απασχολούν την Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση στα νησιά μας.

Ακολουθεί η ομιλία του κ.Αλέξανδρου Παρίση Προέδρου της ΠΕΔ-ΙΝ στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ Βόλο.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που έχω την ευκαιρία να χαιρετίσω  το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, που αποτελεί μια κορυφαία διαδικασία για ολόκληρη την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε και να συζητήσουμε όλα τα σημαντικά προβλήματα που μας απασχολούν.
Ζούμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες αφού, όπως γνωρίζουμε όλοι, προηγήθηκε η οικονομική κρίση, ήρθε αμέσως μετά η πανδημία, που δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, και ακολούθησε η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια.
Όλες αυτές οι καταστάσεις δημιουργούν πολλά και μεγάλα προβλήματα σε ολόκληρη την κοινωνία.
Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες η Τοπική Αυτοδιοίκηση αγωνίζεται και βρίσκεται πάντοτε δίπλα στους πολίτες και στις τοπικές μας κοινωνίες.
Οι Δήμοι μας όμως για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα
πρέπει να είναι ισχυροί, να διαθέτουν πόρους και προσωπικό, να έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.
Το περισσότερο σημαντικό θέμα που απασχολεί όλους τους Δήμους σήμερα, είναι η χρηματοδότηση τους.  
Τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις τα τελευταία χρόνια. Χωρίς επαρκή οικονομική υποστήριξη, δεν είναι δυνατόν οι Δήμοι, να ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Είναι απολύτως απαραίτητο να αποκατασταθούν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι και να αποδοθούν άμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
όλοι οι οικονομικοί πόροι που αφαιρέθηκαν.

Αγαπητοί συνάδελφοι
Ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων πρέπει να αναφέρω ότι εκτός από όλα τα άλλα, στα νησιά μας αντιμετωπίσαμε
και μεγάλα προβλήματα από φυσικές καταστροφές.
Οι ζημιές ήταν μεγάλες και έπρεπε άμεσα οι Δήμοι να κινητοποιηθούν,
να ανταποκριθούν στην πίεση και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.
Είναι απαραίτητη η γενναία υποστήριξη των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας με μηχανήματα, εξοπλισμό και προσωπικό, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις φυσικές καταστροφές.
Οι ανάγκες,  μετά από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές, είναι ήδη μεγάλες και αναμένεται να είναι πολύ περισσότερες λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Οι νησιωτικοί Δήμοι αντιμετωπίζουν, όπως γνωρίζετε, περισσότερες δυσκολίες. Πολύ μεγαλύτερα προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν
οι μικροί νησιωτικοί Δήμοι, όπως και οι νεοσύστατοι Δήμοι που δημιουργήθηκαν μετά τη διάσπαση των ενιαίων Δήμων της Κέρκυρας και της Κεφαλλονιάς.
Οι Δήμοι αυτοί δεν έχουν ακόμα την οργάνωση και τα μέσα, αλλά ούτε και το απαραίτητο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες αλλά και για να προετοιμάσουν και να υλοποιήσουν έργα.
Πρέπει να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό, με τεχνικά μέσα και με συμβουλευτική υποστήριξη για να καταφέρουν να αξιοποιήσουν
τα Χρηματοδοτικά προγράμματα.
Η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ αποτελεί σημαντική προτεραιότητα αυτή την περίοδο. Απαιτείται να διατεθεί χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ
για τη δημιουργία Επιχειρησιακού Προγράμματος με τελικούς δικαιούχους τους Δήμους.
Επίσης οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και η ΚΕΔΕ πρέπει να συμμετέχουν ως ισότιμοι θεσμικοί εταίροι σε όλες τις διαδικασίες του ΕΣΠΑ, στο σχεδιασμό, στον προγραμματισμό, στην υλοποίηση, στην αξιολόγηση.
Αντίστοιχη συμμετοχή είναι απαραίτητη και στις διαδικασίες αξιοποίησης των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Είναι πολύ σημαντικό ότι πλέον οι εκπρόσωποι των ΠΕΔ θα συμμετέχουν, όχι μόνο στις Επιτροπές Παρακολούθησης αλλά και στις Περιφερειακές Επιτροπές Αναπτυξιακού Σχεδιασμού.

Φίλες και φίλοι
Αναφέρθηκα προηγουμένως στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεοσύστατοι Δήμοι που προέκυψαν από τη διάσπαση των ενιαίων Δήμων Κέρκυρας και Κεφαλλονιάς.
Πρέπει να επισημάνω ορισμένα θέματα ακόμα που πρέπει άμεσα
να αντιμετωπιστούν.
Είναι ανάγκη να προχωρήσει, με νομοθετική παρέμβαση, η διαδικασία για τη λύση και εκκαθάριση των διαδημοτικών οργανισμών.
Στη συνέχεια είναι απαραίτητο να προχωρήσει η σύσταση οργανισμών
στους νεοσύστατους Δήμους, στους τομείς Πολιτισμού-Αθλητισμού-Παιδικών Σταθμών-Βοήθεια στο Σπίτι-Ύδρευσης-Αποχέτευσης.
Το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει ακόμη η σύσταση αυτών των οργανισμών, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των νεοσύστατων Δήμων και στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους δημότες.
Οι νεοσύστατοι Δήμοι επίσης δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε προγράμματα χρηματοδοτήσεων, αφού δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο αριθμό μηχανικών για την υποβολή προτάσεων, για τη σύνταξη μελετών, καθώς και για δημοπρατήσεις και επιβλέψεις έργων.
Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση και να υποστηριχθούν με μηχανικούς που θα έχουν δικαίωμα υπογραφής. Παράλληλα πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα, να αναθέτουν ευκολότερα τη σύνταξη μελετών για απαραίτητα έργα, σε μελετητικά γραφεία, με ίδιους πόρους.

Αγαπητοί συνάδελφοι  
Για τα νησιά μας, έχει πολύ μεγάλη σημασία, η υποστήριξη και στελέχωση των δομών υγείας. Το θέμα αυτό είναι περισσότερο σημαντικό λόγω της πανδημίας.
Τα νοσοκομεία των νησιών μας είναι υποστελεχωμένα. Λείπουν βασικές ειδικότητες και πολλές προκηρύξεις για θέσεις γιατρών είναι άγονες λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα και του υψηλού κόστους διαβίωσης και μετακίνησης.
Πρέπει να δοθούν κίνητρα από την Πολιτεία, ώστε γιατροί με απαραίτητες ειδικότητες, να έχουν ενδιαφέρον και να υποβάλλουν αιτήσεις για την πλήρωση των θέσεων.
Κάθε φορά που αναφερόμαστε σε τέτοια προβλήματα, πρέπει να υπενθυμίζουμε, ότι το άρθρο 101 του Συντάγματος προβλέπει  ότι η Διοίκηση και ο νομοθέτης, πρέπει πάντα να λαμβάνουν  υπόψη, τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και των ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξη τους.
Η διάταξη αυτή, πρέπει να μη μένει γράμμα κενό, αλλά να εφαρμόζεται καθημερινά στην πράξη, σε κάθε νομοθέτημα και σε κάθε απόφαση.
Ένα σημαντικό πρόβλημα επίσης είναι η παραχώρηση της χρήσης των παραλιών στους Δήμους και η ναυαγοσωστική τους κάλυψη.  
Απαιτείται:
Aύξηση της κατανομής των εσόδων από τις μισθώσεις παραχώρησης αιγιαλού, προς τους Δήμους.
Επιχορήγηση των Δήμων  για την κάλυψη του δυσβάστακτου κόστους.
Tροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 71/2020 ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να αναθέτουν τη ναυαγοσωστική κάλυψη
και σε ιδιώτες που θα πληρούν τις προϋποθέσεις και όχι αποκλειστικά σε σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης.
Επίσης έγκαιρη έκδοση της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης
για την παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας, ώστε να ακολουθηθούν άμεσα, οι προβλεπόμενες διαδικασίες και να είναι έτοιμοι οι Δήμοι για τη νέα χρονιά. ΄
Είναι απαράδεκτο Δήμαρχοι να σύρονται στο Αυτόφωρο, ενώ οι ίδιοι έχουν προχωρήσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα, που μας απασχολεί αυτή την περίοδο, είναι η ανάγκη για παράταση της προθεσμίας έκδοσης οικοδομικών αδειών για μικρά οικόπεδα εκτός σχεδίου. Στις 9 Δεκεμβρίου 2022 λήγει η προθεσμία για την έκδοση οικοδομικών αδειών, που θα έδινε τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων εκτός σχεδίου, να οικοδομήσουν τα ακίνητα τους τα επόμενα 4 χρόνια.  
Την ίδια στιγμή εκκρεμεί, σε πολλές περιοχές, η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και η κύρωση των δασικών χαρτών. Παράλληλα τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια δεν έχουν ολοκληρωθεί.  
Είναι αναγκαία, η παράταση της προθεσμίας, για την έκδοση οικοδομικών αδειών στα μικρά οικόπεδα, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

Αγαπητοί συνάδελφοι
Η Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που βρίσκεται
πιο κοντά στον πολίτη. Επομένως πρέπει να έχει αρμοδιότητες, να είναι οικονομικά ανεξάρτητη και να μπορεί να λειτουργήσει με το απαιτούμενο προσωπικό.
Απαιτείται αγώνας και συνεχής προσπάθεια για να επιτύχουμε την ενίσχυση  του θεσμού και την αναβάθμιση της λειτουργίας των Δήμων μας
ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.
 
Φίλες και φίλοι
Έχουμε αποδείξει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι θεσμός δημιουργίας, σταθερότητας και αγώνα. Παρά την έλλειψη πόρων και προσωπικού
καταφέραμε να υποστηρίξουμε τους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους. Συνεχίζουμε καθημερινά τον αγώνα μας για να υποστηρίξουμε
τους συμπολίτες μας και τις τοπικές μας κοινωνίες.
Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και οικονομικών πόρων προς την Αυτοδιοίκηση, που θα δίνει διέξοδο και λύσεις σε  όλα τα σοβαρά θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
‘Ομως  απαιτούνται αλλαγές και στη θεσμική λειτουργία της κεντρικής διοίκησης του κράτους. Ο στόχος μας είναι ένα σύγχρονο, επιτελικό κράτος
με ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης και των διαδικασιών Δημοκρατικού Προγραμματισμού. Επίσης είναι απαραίτητο να κατοχυρωθεί θεσμικά και να γίνεται σεβαστό ένα προσδιορισμένο πλαίσιο ισότιμης συνεργασίας ανάμεσα στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση.
Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν οι διαδικασίες τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, θα ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και θα παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες σε πολίτες και επιχειρήσεις.  
Πιστεύω ότι η συνεργασία των Δήμων μας, η κοινή δράση και οι πρωτοβουλίες των ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Είμαι βέβαιος ότι ενωμένοι, είμαστε πιο δυνατοί και θα πετύχουμε περισσότερα για τους Δήμους μας και για τις τοπικές μας κοινωνίες.
Σας ευχαριστώ όλους και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου μας.



Από το Γραφείο Τύπου