Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Υλοποίηση του έργου με τίτλο Residences on the way from products to the Adri-Ionian design (CRAFT LAB)

Κέρκυρα 20/08/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΠΕΔ Ιονίων Νήσων, στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ 2014-2020, συμμετέχει στην υλοποίηση του έργου με τίτλο Residences on the way from products to the Adri-Ionian design με ακρωνύμιο CRAFT LAB.

Οι Εταίροι του Έργου CRAFT LAB είναι:

LB – Ίδρυμα Pino Pascali- Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ΙΤ  

B2 – Εθνική Συνομοσπονδία χειροτεχνών & μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Επαρχίας Μπάρι, IT

B3 – Περιφέρεια Απουλίας – Τμήμα Οικονομικής Ανάπτυξης, Kαινοτομίας, κατάρτισης και απασχόλησης, ΙΤ

B4 – Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων, GR

B5 – Επιμελητήριο Λευκάδας, GR

Το έργο προκύπτει από την ανάγκη ανάπτυξης των παραγωγικών οικονομικών τομέων της διασυνοριακής περιοχής, με στόχο την ανάπτυξη νέων προϊόντων, αναμειγνύοντας την τέχνη, τη χειροτεχνία και το σχέδιο, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της ελκυστικότητας των εμπλεκόμενων περιοχών, την παγίωσή τους και την προώθηση των κοινών κοινωνικοοικονομικών ριζών των τεχνών της κεραμικής (πηλός), του ψηφιδωτού και του υφαντού. 

Η πρόταση στοχεύει στην ενίσχυση της πολιτιστικής και παραγωγικής διασυνοριακής συνεργασίας, ενεργοποιώντας καινοτόμα start- up εργαστήρια που στοχεύουν στην αναβίωση των παλιών τεχνών της κεραμικής, του ψηφιδωτού και του υφαντού.

Η πρωτοβουλία θα δημιουργήσει ένα συνεργατικό μείγμα τεχνών και χειροτεχνιών, επιλέγοντας 6 σημεία/ βάσεις (εκ των οποίων τα 3 στα Ιόνια Νησιά) όπου τα «πειραματικά εργαστήρια» - ατελιέ θα εγκατασταθούν, για να φιλοξενήσουν νέους καλλιτέχνες οι οποίοι θα προωθήσουν την επιχειρηματικότητα των νέων και θα ενισχύσουν τις επαγγελματικές ευκαιρίες στους τομείς παρέμβασης. Συνεπώς, το έργο στοχεύει στο συγκερασμό των παλιών παραδοσιακών τεχνών με τη νέα τεχνολογία και το σχέδιο.

Στο πλαίσιο του έργου, η ΠΕΔ Ιονίων Νήσων θα πραγματοποιήσει 2 εργαστήρια στα Ιόνια Νησιά και συγκεκριμένα ένα στην Κέρκυρα (κεραμική) και ένα στην Κεφαλονιά (μωσαϊκό), ενώ το κοινό-στόχος θα αποτελείται από νέους καλλιτέχνες και ανέργους, σχεδιαστές, επαγγελματίες καλλιτέχνες και παραδοσιακούς χειροτέχνες.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΠΕΔ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΡΙΣΗΣ

Δήμαρχος Κεφαλλονιάς