Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x

Υποστήριξη και ενίσχυση των Δήμων Ιονίων Νήσων από την ΠΕΔ-ΙΝ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία

Αργοστόλι 10 Απριλίου 2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΔ-ΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

 

Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων ενημερώνει ότι:

 

   Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών και των δράσεων της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας από τον κορονοϊό covid-19 και την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών των νησιών μας, συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη το Διοικητικό της Συμβούλιο την Τρίτη 7 Απριλίου 2020.

   Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τα μέλη του ΔΣ συμφώνησαν συνοπτικά στα εξής:

  • Πρέπει να στηριχθούν οι Δήμοι οικονομικά, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν με επάρκεια στις αυξημένες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
  • Να στηριχθούν οικονομικά από την κυβέρνηση όσες κοινωνικές ομάδες δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμη στις αποφάσεις που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα.
  • Να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ η εργαζόμενοι στην καθαριότητα και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
  • Πρέπει να σταλεί άμεσα υγειονομικό υλικό στους Δήμους και να ενισχυθούν τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και οι κοινωνικές δομές των Δήμων.
  • Να δοθούν άμεσα στους Δήμους οι οικονομικοί πόροι για την Πολιτική Προστασία, που δίνονται κατά τους θερινούς μήνες καθώς επίσης και 2 δόσεις από τους ΚΑΠ.
  • Να ρυθμιστεί η άδεια ειδικού σκοπού έτσι ώστε να μην μένουν χωρίς το απαραίτητο για τη λειτουργία τους προσωπικό οι μικροί Δήμοι.
  • Να ενισχυθούν οι σχολικές επιτροπές των Δήμων ώστε να είναι σε θέση να βοηθήσουν όσους μαθητές αδυνατούν να παρακολουθήσουν τα εξ αποστάσεως μαθήματα.
  • Να ζητηθεί άμεσα από την κυβέρνηση να μην επιτραπεί η μετακίνηση των ετεροδημοτών προς τα νησιά κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα.
  • Να χρηματοδοτηθούν δράσεις για την στήριξη του τουρισμού, μέσω του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων.
  • Πρέπει να ληφθούν από τώρα οι σωστές αποφάσεις ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι προετοιμασμένη για πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας.
  • Η ΠΕΔ Ιονίων Νήσων πρέπει να βοηθήσει τις προσπάθειες  που καταβάλλουν η Δήμοι, στηρίζοντας ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
  • Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ και οι Δήμαρχοι θα πρέπει να μεταφέρουν άμεσα τις προτάσεις τους στον Υπουργό Εσωτερικών και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση των Δήμων.

Στη συνέχεια, ομόφωνα αποφάσισαν:

  1. Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ κος Αλέξανδρος Παρίσης και οι Δήμαρχοι των Ιονίων Νήσων, να μεταφέρουν άμεσα στον Υπουργό Εσωτερικών και τους συναρμόδιους υπουργούς τα παραπάνω αιτήματα της Α΄θμιας Αυτοδιοίκησης των νησιών μας.
  1. Η ΠΕΔ Ιονίων Νήσων να συνεισφέρει οικονομικά για την ενίσχυση της παροχής υπηρεσιών από τους Δήμους προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Για το λόγο αυτό θα αναλάβει προμήθειες (υγειονομικού υλικού, τροφίμων, έτοιμων γευμάτων κλπ.) ποσού  επτά χιλιάδων (7.000,00) ευρώ για κάθε μικρό Δήμο (Ιθάκης, Παξών, Μεγανησίου, Βόρειας Κέρκυρας, Νότιας Κέρκυρας, Ληξουρίου και Σάμης) και ποσού πέντε χιλιάδων (5.000,00) ευρώ για κάθε Μεγάλο Δήμο των Ιονίων Νήσων (Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Αργοστολίου, Ζακύνθου, Λευκάδας). Το συνολικό ποσό συνεισφοράς της ΠΕΔ-ΙΝ θα ανέλθει σε εξήντα εννέα χιλιάδες (69.000,00) ευρώ.

Επίσης, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα  στο θέμα της μετακίνησης των ετεροδημοτών προς τα νησιά του Ιονίου, κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, η οποία πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος  διασποράς του ιού και να προστατευθεί η υγεία των μόνιμων κατοίκων των νησιών μας.

 

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων