Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x

Με θέμα τα τεχνικά έργα των Δήμων των Ιονίων Νήσων οι συναντήσεις του Προέδρου της ΠΕΔ-ΙΝ & Δημάρχου Ζακύνθου Γ. Στασινόπουλου

26/9/2024

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Με θέμα τα τεχνικά έργα των Δήμων των Ιονίων Νήσων οι συναντήσεις του Προέδρου της ΠΕΔ-ΙΝ & Δημάρχου Ζακύνθου Γ. Στασινόπουλου

 

 

 

Με κύριο θέμα συζήτησης τα τεχνικά έργα, ξεκίνησαν οι επισκέψεις του Προέδρου Γ. Στασινόπουλου και στελεχών της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔ-ΙΝ) σε Δήμους των Ιονίων Νήσων, και συγκεκριμένα στους Δήμους Ιθάκης, Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης.

 

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, συζητήθηκαν τα εξής:

 

  1. Καταγραφή των έργων: Συγκεντρώθηκαν στοιχεία για πρόσφατα ολοκληρωμένα έργα, έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και για ενταγμένα έργα σε προγράμματα που είναι στη φάση ωρίμανσης. Παράλληλα, έγινε σχεδιασμός νέων έργων και αναζήτηση χρηματοδοτικών πηγών.

 

  1. Συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ): Δόθηκε έμφαση στη συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ και του Επιχειρησιακού και Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ/ΠΠΑ) της ΠΙΝ.

 

  1. Ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού: Αναδείχθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των Δήμων με κατάλληλα στελέχη, που θα διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία και γνώση, αλλά και τη διάθεση να παραμείνουν στους Δήμους.

 

  1. Τεχνική βοήθεια: Συζητήθηκε η δυνατότητα παροχής τεχνικής βοήθειας, που ιδανικά θα μπορούσε να ενσωματωθεί στις δομές των Δήμων. Επιπλέον, εξετάστηκε η προσέλκυση ειδικοτήτων μέσω συνεργασιών με υφιστάμενους ή νέους αναπτυξιακούς οργανισμούς άλλων Δήμων και της Περιφέρειας.

 

  1. Στενότητα ρευστότητας: Διαπιστώθηκε η έλλειψη ρευστότητας στα έργα που εκτελούνται, η οποία αποτελεί κοινό πρόβλημα για όλους τους δήμους.

 

Με την ολοκλήρωση των επαφών και στους υπόλοιπους 7 δήμους, η ΠΕΔ-ΙΝ θα επεξεργαστεί τα θέματα που προέκυψαν, προκειμένου να επιδιώξει την ένταξη νέων προγραμμάτων και έργων για την περαιτέρω ανάπτυξη των 11 Δήμων της περιοχής.

 

Παράλληλα, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Ιθάκη η τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔ-ΙΝ), με βασικά θέματα συζήτησης την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν τους Δήμους της περιοχής.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τέθηκαν επί τάπητος τα ακόλουθα θέματα:

 

  1. Θέματα της Επιτροπής του άρθρου 152: Συζητήθηκαν τρέχουσες εξελίξεις και προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της επιτροπής προς όφελος και όχι ως ανασταλτικός παράγων των δράσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
  2. Πρόβλημα του Δήμου Σάμης με την Κτηματική Υπηρεσία: Έγινε εκτενής αναφορά στο πρόστιμο που επιβλήθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία για τη φημισμένη παραλία του Μύρτου, με έμφαση στην ανάγκη εύρεσης λύσης.
  3. Διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στους 11 Δήμους: Σημειώθηκε η σοβαρή έλλειψη προσωπικού και συζητήθηκαν πιθανά μέτρα όπως οι μετατάξεις, μετακινήσεις και το πρόγραμμα κινητικότητας.
  4. Πορεία των ΔΕΥΑ: Συζητήθηκαν οι προοπτικές των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης με βάση τις κυβερνητικές κατευθύνσεις.
  5. Χωροταξικός σχεδιασμός και Κτηματογράφηση: Εξετάστηκε η πρόοδος αυτών των σημαντικών έργων και η αναγκαιότητα παράτασης των σχετικών προθεσμιών.
  6. Συμμετοχή της ΠΕΔ-ΙΝ σε τουριστικές εκθέσεις: Έγινε σχεδιασμός για τη συμμετοχή σε εκθέσεις τουρισμού το 2025, εντός και εκτός Ελλάδας, με στόχο την προβολή των Ιονίων Νήσων.
  7. Πορεία Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων: Υπήρξε ενημέρωση για την πρόοδο και τα οφέλη των υφιστάμενων προγραμμάτων.
  8. Προτάσεις Δήμων για συνδιοργανώσεις: Συζητήθηκαν προτάσεις από τους Δήμους για κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες.
  9. Επιβίωση και λειτουργία των Δήμων: Αναλύθηκαν τα προβλήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα και λειτουργικότητα των Δήμων.
  10. Στενότητα ρευστότητας: Διαπιστώθηκε η έλλειψη ρευστότητας το τελευταίο διάστημα, κάτι που δυσχεραίνει τη λειτουργία των Δήμων.
  11. Τουριστική προβολή: Αναφέρθηκαν οι μελλοντικές ενέργειες για την τουριστική προβολή της περιοχής.

 

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση όλων των συμμετεχόντων για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Δήμων και την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Από το Γραφείο Τύπου

της ΠΕΔ-ΙΝ