Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x

Μέτρα υποστήριξης και προστασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας από τον κορονοϊό Covid-19 (Απόφαση 2-2α/07.04.2020 ΔΣ ΠΕΔ-ΙΝ)

Απόφαση 2-2α/07.04.2020
του Διοικητικού Συμβουλίου
της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων

 

Θέμα: «Μέτρα υποστήριξης και προστασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας από τον κορονοϊό Covid-19».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 07 Απριλίου 2020 και ώρα 13:00, με τηλεδιάσκεψη, ύστερα από τη με αριθμό πρωτ. 551/03.04.2020, πρόσκληση του Προέδρου της κου Αλέξανδρου Παρίση, η οποία επιδόθηκε νόμιμα στα μέλη.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν δεκαεννέα (19) από τα εικοσιένα (21) μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ-ΙΝ:

Παρόντες:

  1. Αλέξανδρος Παρίσης, Πρόεδρος, Δημ. Σύμβουλος Αργοστολίου
  2. Ιωάννης Τρεπεκλής,Αντιπρόεδρος, Δημ. Σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων
  3. Μερόπη-Σπυριδούλα Υδραίου, Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων
  4. Κωνσταντίνος Λέσσης, Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας
  5. Γεώργιος Μαχειμάρης, Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας
  6. Χαράλαμπος Καλός, Δήμαρχος Λευκάδας
  7. Σπυρίδων Βλαχόπουλος, Δήμαρχος Παξών
  8. Θεόφιλος Μιχαλάτος, Δήμαρχος Αργοστολίου
  9. Γεώργιος Κατσιβέλης, Δήμαρχος Ληξουρίου
  10. Γεράσιμος Μονιάς-Νέτης, Δήμαρχος Σάμης
  11. Διονύσιος Στανίτσας, Δήμαρχος Ιθάκης
  12. Παύλος Δάγλας, Δήμαρχος Μεγανησίου
  13. Δημήτριος Μεταλληνός, Δημ. Σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων
  14. Γεώργιος Καλούδης, Δημ. Σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων
  15. Κωνσταντίνος Γρηγορόπουλος, Γραμματέας, Δημοτ. Σύμβουλος Βόρειας Κέρκυρας
  16. Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, Δημοτ. Σύμβουλος Λευκάδας
  17. Γεράσιμος Φόρτες, Δημοτ. Σύμβουλος Αργοστολίου
  18. Στυλιανός Σπαθής, Δημ. Σύμβουλος Σάμης
  19. Διονύσιος Τρούσσας (Ντάσσης), Δημοτ. Σύμβουλος Ζακύνθου

Απόντες:

  1. Νικήτας Αρετάκης, Δήμαρχος Ζακύνθου
  2. Ιωάννης Πιέρρης, Δημ. Σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων

         Αφού διαπιστώθηκε απαρτία, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων κος Αλέξανδρος Παρίσης, ενημερώνει τα μέλη για τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σχετικά με  την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας από τον κορονοϊό Covid-19 και αναφέρει, ότι  δημοσιεύθηκε δήλωση σχετικά με την κρίσιμη κατάσταση που βιώνει η χώρα και η οποία ανέφερε τα ακόλουθα:

«Να βοηθήσουμε όλοι, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, για να ξεπεραστεί η πανδημία.

Ο κ. Αλέξανδρος Παρίσης, Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η πανδημία του κορονοϊού (Covid-19) έχει θέσει σε δοκιμασία τις αντοχές της χώρας και των τοπικών κοινωνιών ενώ έχει ήδη πλήξει την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που θρηνεί την τραγική απώλεια ενός ανθρώπου στη Ζάκυνθο.

Αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι υποχρέωση όλων μας, φορέων και πολιτών, να ακολουθήσουμε κατά γράμμα τις οδηγίες των εντεταλμένων επιστημονικών οργάνων και να εφαρμόσουμε πιστά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.

Θεσμοί, φορείς, μικρές και μεγάλες κοινότητες και άτομα οφείλουν να λειτουργήσουν υπεύθυνα, με σεβασμό, ανθρωπιά και κοινωνική αλληλεγγύη συμβάλλοντας στον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού και στην προστασία των ευπαθών ομάδων. Το δημόσιο σύστημα υγείας δίνει μια καθοριστική για το μέλλον της κοινωνίας μας μάχη. Κάθε πολίτης μπορεί έμπρακτα να συμπαρασταθεί στο τιτάνιο έργο που ακόμα έχει μπροστά του το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ακολουθώντας τις οδηγίες και παραμένοντας σπίτι, περιορίζοντας τις μετακινήσεις του στις απολύτως απαραίτητες.

Όπως σε κάθε έκτακτη ανάγκη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών προσπαθώντας να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει και η ΚΕΔΕ, πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων και των μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση.

Τα αναγκαία μέτρα που έχουν ληφθεί αλλά και οι γενικότερες συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο επηρεάζουν αρνητικά και έντονα την οικονομία ιδιαίτερα σε περιοχές σαν τη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων όπου η βασικότερη πηγή εισοδήματος, που είναι ο τουρισμός, πλήττεται άμεσα. Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα να βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες και τους επαγγελματίες στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης που περνάμε δείχνοντας την ίδια αποφασιστικότητα που επιδεικνύει στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων ακολουθώντας τις επιταγές του θεσμικού της ρόλου και ακολουθώντας πιστά τα μέτρα και τις οδηγίες της κυβέρνησης θα βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό των Δήμων και των πολιτών της Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τόσο για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας όσο και για την ανάκαμψη από αυτή όταν θα αποτελεί παρελθόν.

Για να γίνει παρελθόν αυτή η πανδημία θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μένοντας στα σπίτια μας και περιορίζοντας τις δραστηριότητες μας σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.

Ιδιαίτερα όσοι έρχονται από το εξωτερικό και εκείνοι που επιστρέφουν από άλλες περιοχές της χώρας θα πρέπει, με υψηλό αίσθημα ατομικής ευθύνης, να παραμένουν για το οριζόμενο απαραίτητο χρονικό διάστημα στα σπίτια τους.

Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των υπεύθυνων επιστημονικών φορέων και τις αποφάσεις της κυβέρνησης θα τα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη δοκιμασία.»

Εν συνεχεία ανέφερε, ότι την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, Δήμαρχο Τρικκαίων και όλους τους Προέδρους των ΠΕΔ της χώρας, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι τρόποι και τα μέσα αντιμετώπισης της πανδημίας. Στη συνέχεια ο Προέδρος της ΚΕΔΕ έστειλε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών κο Παναγιώτη Θεοδωρακόπουλο, με τα συμπεράσματα  και τα αιτήματα της Α΄Θμιας Αυτοδιοίκησης τα οποία θα ήθελα να θέσω υπόψη σας:

«Η τηλεδιάσκεψη με κεντρικό αντικείμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας του covid-19 κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα:

  1. Αναγνωρίστηκε από όλους η πολύ σημαντική και οργανωμένη δουλειά, που γίνεται σε εθνικό επίπεδο.
  2. Από όλη την Ελλάδα υπάρχει τεράστια αναγνώριση της δουλειάς που γίνεται στα νοσοκομεία της χώρας από τους ανθρώπους υγείας.
  3. Αναγνωρίστηκε επίσης, η δουλειά της Αυτοδιοίκησης Α΄Βαθμού και των ανθρώπων της στην καθαριότητα, την βοήθεια στο σπίτι, τη δημοτική αστυνομία, εργαζόμενοι που είναι στην πρώτη γραμμή.
  4. Υπάρχει συνεχής συνεργασία με τα Υπουργεία για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων που προκύπτουν.

Ωστόσο:

  1. Απαιτείται πλέον γενναία χρηματοδότηση. Δεν θα αντέξουν οι Δήμοι και ειδικά οι μικροί την παρατεταμένη παύση πληρωμών. Η καθαριότητα και οι ΔΕΥΑ είναι ανταποδοτικές υπηρεσίες. Από την ώρα που δεν εισπράττουν, σύντομα δεν θα μπορούν να δουλέψουν. Η Αυτοδιοίκηση θα σηκώσει και το οικονομικό σκέλος της κρίσης, αλλά δεν μπορεί να το σηκώσει όλο μόνη της. Θα πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί ένα Ειδικό-Έκτακτο Χρηματοδοτικό Ταμείο για τους ΟΤΑ, που θα καλύπτει και θα αναπληρώνει σε πάγια βάση και για όσο χρειαστεί, το κενό στους προϋπολογισμούς των Δήμων, προκειμένου να μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους, ανταποκρινόμενοι στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών.
  2. Είναι αναγκαία η αποπληρωμή των ήδη εκτελεσμένων και ολοκληρωμένων έργων από το ΠΔΕ, ΦΙΛΟΔΗΜΟ και ΕΣΠΑ, προκειμένου να πληρωθούν οι ανάδοχοι και να μην υπάρξει κίνδυνος αναφορικά με τα έργα που συνεχίζονται να εκτελούνται ή βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης.
  3. Προκύπτει ακόμη πιο έντονη, η ανάγκη για ενίσχυση των κοινωνικών μας δομών και των επισιτιστικών προγραμμάτων. Πλέον ακόμη περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν δουλειά, κόπηκε το μεροκάματό τους, σταμάτησαν άλλα συσσίτια, έρχονται στους Δήμους ζητώντας στήριξη.
  4. Πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις (ΝΠΙΔ) αλλά και (κυρίως) για  τις ΔΕΥΑ, η μη εισπραξιμότητα στις οποίες μπορεί να θέσει τη λειτουργία τους σε μελλοντικό κίνδυνο. Όπως γνωρίζετε, οι ΔΕΥΑ αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, έχουν κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και διέπονται από τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Τις τελευταίες ημέρες όμως παρατηρείται σχεδόν μηδενική είσπραξη λογαριασμών ύδρευσης και αποχέτευση από τις ΔΕΥΑ. Είναι επιβεβλημένο να βρεθούν τρόποι να στηριχθούν προκειμένου να συνεχίσουν αδιάκοπα την παροχή των ζωτικών για τους πολίτες αγαθών και υπηρεσιών.
  5. Τέθηκε εκ νέου το θέμα της ανάγκης εκκίνησης των διαδικασιών για προσλήψεις μέσω του προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας, κάτι για το οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα είναι άμεση. Επίσης εκφράστηκαν προβληματισμοί για τη δυνατότητα παγώματος της κινητικότητας, τουλάχιστον γι’ αυτό το διάστημα.
  6. Προτάθηκε η ένταξη των εργαζομένων των Δήμων (καθαριότητα, βοήθεια στο σπίτι, κοινωνικές υπηρεσίες, δημοτική αστυνομία) στην καταβολή δώρου του Πάσχα ή άλλου είδους επιδόματος.
  7. Επισημάνθηκε η ανάγκη για την άμεση διανομή επαρκούς υγειονομικού υλικού προστασίας των εργαζομένων (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά).
  8. Ζητήθηκε ειδική μέριμνα για περιοχές Δήμων που έχουν μπει σε καραντίνα, όπως οι Δήμοι Βοίου και Μύκης.
  9. Απαιτούνται πρόσθετα αυτοκίνητα σε Δήμους για την εξυπηρέτηση ευπαθών ομάδων ιδιαίτερα σε περιφερειακούς Δήμους
  10. Επισημάνθηκε η ανάγκη  ενίσχυσης των Δήμων για δράσεις για τα αδέσποτα.
  11. Ζητείται ειδική μέριμνα για τους άστεγους με την εκμίσθωση ξενοδοχείων από την πολιτεία.
  12. Ζητείται η αναστολή των δόσεων δανείων των ΟΤΑ για 6 μήνες με παράταση αντίστοιχη των δανείων και χωρίς επιβάρυνση τόκων.»

 

   Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ ενημέρωσε επίσης τα μέλη, ότι η ΚΕΔΕ σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Υγείας, θα προχωρήσει άμεσα στη διανομή υγειονομικού υλικού στους Δήμους  μέσω των ΠΕΔ. Μόλις παραληφθεί θα αποσταλεί στους Δήμους των Ιονίων Νήσων.

  Τέλος, διαβεβαίωσε τα μέλη, ότι η ΠΕΔ-ΙΝ θα βοηθήσει τους Δήμους των νησιών μας με κάθε  τρόπο σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.

   Ακολούθησε διαλογική συζήτηση των μελών κατά τη διάρκεια της οποίας όλοι οι παρευρισκόμενοι έλαβαν το λόγο και συμφώνησαν στα εξής:

  • Πρέπει να στηριχθούν οι Δήμοι οικονομικά, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν με επάρκεια στις αυξημένες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
  • Να στηριχθούν οικονομικά από την κυβέρνηση όσες κοινωνικές ομάδες δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμη στις αποφάσεις που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα.
  • Να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ η εργαζόμενοι στην καθαριότητα και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
  • Πρέπει να σταλεί άμεσα υγειονομικό υλικό στους Δήμους και να ενισχυθούν τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και οι κοινωνικές δομές των δήμων.
  • Να δοθούν άμεσα στους Δήμους οι οικονομικοί πόροι για την Πολιτική Προστασία, που δίνονται κατά τους θερινούς μήνες καθώς επίσης και 1-2 δόσεις από τους ΚΑΠ.
  • Να ρυθμιστεί η άδεια ειδικού σκοπού έτσι ώστε να μην μένουν χωρίς το απαραίτητο για τη λειτουργία τους προσωπικό οι μικροί Δήμοι.
  • Να ενισχυθούν οι σχολικές επιτροπές των Δήμων ώστε να είναι σε θέση να βοηθήσουν όσους μαθητές αδυνατούν να παρακολουθήσουν τα εξ αποστάσεως μαθήματα.
  • Να ζητηθεί άμεσα από την κυβέρνηση να μην επιτραπεί η μετακίνηση των ετεροδημοτών προς τα νησιά κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα.
  • Πρέπει να ληφθούν από τώρα οι σωστές αποφάσεις ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι προετοιμασμένη για πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας.
  • Η ΠΕΔ Ιονίων Νήσων πρέπει να βοηθήσει τις προσπάθειες  που καταβάλλουν η Δήμοι, στηρίζοντας ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
  • Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ και οι Δήμαρχοι θα πρέπει να μεταφέρουν άμεσα τις προτάσεις τους στον Υπουργό Εσωτερικών και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση των Δήμων.

Μετά το τέλος της διαλογικής συζήτησης  στα μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ-ΙΝ

Ομόφωνα αποφάσισαν

  1. Η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη κρίση με πολλές επιπτώσεις, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ωριμότητα και αλληλεγγύη, ώστε να σταθούμε αποτελεσματικά δίπλα στους συμπολίτες μας.
  1. Ο Πρόεδρος  της ΠΕΔ-ΙΝ και οι Δήμαρχοι των Ιονίων Νήσων να μεταφέρουν άμεσα στον Υπουργό Εσωτερικών  και τους συναρμόδιους Υπουργούς τα αιτήματά της Α’ θμιας Αυτοδιοίκησης των νησιών μας, για την υποστήριξη και ενίσχυση των Δήμων και των κοινωνικών δομών τους στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του Covid-19.
  1. Η ΠΕΔ Ιονίων Νήσων θα συνεισφέρει οικονομικά για την ενίσχυση της παροχής υπηρεσιών από τους Δήμους προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν: α) την Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα έγγραφα της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ., β) το άρθρο 10 της Πράξης Νομοθετικού περιεχομένου ( ΦΕΚ Α΄55/11-03- 2020), γ) την 18200/13-03-2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών (ΑΔΑ : 6ΙΤΛ46ΜΤΛ6- ΘΒΨ) και δ) το άρθρο 24 της Πράξης Νομοθετικού περιεχομένου ( ΦΕΚ Α΄64/14-03-2020). Σύμφωνα με τα παραπάνω οι Δήμοι μπορούν να προβαίνουν στην κατ’ εξαίρεση προβλεπόμενη διαδικασία για προμήθειες και υπηρεσίες, που αφορούν σε αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων για την αντιμετώπιση του COVID 19 και την αποτροπή διάδοσης του.
    Με βάση τα προαναφερθέντα, η ΠΕΔ-ΙΝ  θα αναλάβει προμήθειες (υλικών, τροφίμων, έτοιμων γευμάτων κλπ) ποσού  επτά χιλιάδων (7.000,00) ευρώ για κάθε μικρό Δήμο (Ιθάκης, Παξών, Μεγανησίου, Βόρειας Κέρκυρας, Νότιας Κέρκυρας, Ληξουρίου και Σάμης) και ποσού πέντε χιλιάδων (5.000,00) ευρώ για κάθε Μεγάλο Δήμο των Ιονίων Νήσων (Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Αργοστολίου, Ζακύνθου, Λευκάδας). Το συνολικό ποσό συνεισφοράς της ΠΕΔ-ΙΝ θα ανέλθει σε εξήντα εννέα χιλιάδες (69.000,00) ευρώ.
  2. Για τις παραπάνω προμήθειες, που θα πραγματοποιηθούν με τις νόμιμες διαδικασίες, θα προσκομισθούν στη οικονομική υπηρεσία της ΠΕΔ-ΙΝ τα ανάλογα  παραστατικά.
  3. Εξουσιοδοτούν τον Πρόεδρο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση των παραπάνω πρωτοβουλιών.

 

Η απόφαση αυτή έλαβε αριθμό: 2-2α/ 07.04.2020

 

 

   ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΔ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΔ – ΙΝ

        Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΠΕΔ - ΙΝ

     ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΡΙΣΗΣ

Δημοτικός Σύμβουλος Αργοστολίου

   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ

   Δημοτικός Σύμβουλος Βόρειας Κέρκυρας