Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x

Ημερίδα - Εργαστήριο της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων για την Πολιτική Προστασία για Πολίτες και Οικογένειες & άτομα με αναπηρία

29 Νοεμβρίου 2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  

Ημερίδα - Εργαστήριο  της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων για την Πολιτική Προστασία για Πολίτες και Οικογένειες & άτομα με αναπηρία

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021 η διαδικτυακή Εκδήλωση-Ημερίδα που διοργάνωσε η ΠΕΔ Ιονίων Νήσων με θέμα την Πολιτική Προστασία για Πολίτες και Οικογένειες & άτομα με αναπηρία.  

 

Η Εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του διασυνοριακού έργου 4PLUS https://4plus-project.eu/en του Προγράμματος INTERREG-IPA CBC Greece-Albania 2014-2020, στο οποίο επικεφαλής εταίρος είναι η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων Με Αναπηρίες (ΕΣΑΜεΑ).

 

Στην Ημερίδα - Εργαστήριο συμμετείχαν ενεργά εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών που εμπλέκονται στα θέματα της Πολιτικής Προστασίας, εκπρόσωποι των Περιφερειών και των Δήμων, εθελοντικές ομάδες και οργανώσεις καθώς και σύλλογοι των ατόμων με αναπηρίες από τα Ιόνια Νησιά.

 

Στην έναρξη της ημερίδας έγινε χαιρετισμός από τον κ. Παρίση Αλέξανδρο, Πρόεδρο της ΠΕΔ-ΙΝ.

 

Ακολούθησε Παρουσίαση μέτρων Πολιτικής Προστασίας στο σπίτι και στην οικογένεια για άτομα με αναπηρίες, από τον Δασολόγο, Περιβαλλοντολόγο κ. Μπουχούνα Τριαντάφυλλο.

 

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν δύο (2) νέα εργαλεία που δημιουργήθηκαν ειδικά στο πλαίσιο του Έργου 4PLUS από την ΠΕΔ Ιονίων Νήσων και την ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας.

Τα εργαλεία αυτά είναι: Η Πλατφόρμα του Μητρώου Πολιτών (Citizens Registry) και η Πλατφόρμα GIS.  

Την παρουσίαση έκανε ο Εμπειρογνώμονας σε συστήματα GIS, Δρ. Μανέτος Παναγιώτης.

Τα εργαλεία αυτά θα συμβάλουν στην ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες στους σχεδιασμούς και τα πλάνα των φορέων της Πολιτικής Προστασίας, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για μια Πολιτική Προστασία για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

 

Ακολούθησε η παρουσίασης των μέτρων Πολιτικής Προστασίας σε Ειδικά Σχολεία και δομές από τον Δασολόγο, Περιβαλλοντολόγο κ. Μπουχούνα Τριαντάφυλλο.

 

Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση με τίτλο «Πολίτης με αναπηρία ως ενεργός εθελοντής διασώστης», από τον Πρόεδρο του συλλόγου ΑΜεΑ «ΠΟΡΕΙΑ», εθελοντή διασώστη, ναυαγοσώστη και παραολυμπιονίκη κολύμβησης κ. Γεώργιο – Άγγελο Σουσουγγέλη.  

Ο εισηγητής στην πολύ σημαντική παρουσίαση του, έθεσε στο διάλογο πρακτικά προβλήματα, συχνές αστοχίες και λάθη, αλλά και λύσεις που μπορούν να βρεθούν ώστε αυτά τα προβλήματα να ξεπεραστούν.  

Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις ιδίως από άτομα με μεγάλη εμπειρία και γνώσεις στο αντικείμενο καθώς και πλούσιος διάλογος.

Το συντονισμό της Ημερίδας πραγματοποίησε ο Διευθυντής της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων κ. Ανδρέας Ζαπάντης, ο οποίος στο κλείσιμο της εκδήλωσης αναφέρθηκε στα θέματα που αναδείχθηκαν και στα σχετικά συμπεράσματα.

 

Επισημάνθηκε ότι μέσα στις συνθήκες κλιματικής κρίσης που ζούμε, η Πολιτική Προστασία έχει πολύ μεγάλη σημασία και αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή στην καθημερινότητα μας.  Σημαντικό στοιχείο που αναδείχθηκε ήταν η σημασία της καλύτερης δυνατής εκπαίδευσης και της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Επίσης για Ειδικά Σχολεία κι δομές η σημαντική αξία της ενημέρωσης από εξειδικευμένα στελέχη, ο συντονισμός, η ψυχραιμία και η προσπάθεια αποφυγής του πανικού.

 

Δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση και συζητήθηκαν τα ζητήματα προσβασιμότητας και η ανάγκη σεβασμού της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των ΑμεΑ και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα. Τονίστηκε πόσο σημαντικές είναι ανάλογες εκδηλώσεις που συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση για ένα σημαντικό θέμα. Προσφέρουν χρήσιμες γνώσεις και ενημέρωση αλλά  βοηθούν επίσης στην επικοινωνία, στη δικτύωση, στο συντονισμό των ενεργειών και στην καλύτερη συνεργασία όλων των φορέων που συνδέονται με το δίπτυχο Πολιτική Προστασία και Άτομα με Αναπηρία.

 

 

Από το Γραφείο Τύπου