Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x

2η / 2014 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΔ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΚΕΡΚΥΡΑ

12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων  Ιονίων Νήσων συνεδρίασε   στις 12 Μαρτίου 2014, ημέρα Τετάρτη, στα γραφεία της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα  .

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ κ. Γιάννης Τρεπεκλής Δήμαρχος Κέρκυρας, ενημέρωσε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με την επιβολή φόρου ακινήτων στα Ιόνια Νησιά.

 Το Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΙΝ εξέφρασε την έντονη αντίθεση του στον τρόπο επιβολής του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων με τον προσδιορισμό τιμών ζώνης ακινήτων στα Ιόνια Νησιά από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το Ν.4152/2013. Ο φόρος αυτός είναι άδικος αφού επιβάλλεται αδιακρίτως σε κάθε ακίνητο, άσχετα από τη χρήση του και ανεξάρτητα από την απόδοση εισοδήματος από αυτό.

 Εξισώνονται αυθαίρετα κλίμακες σε πόλεις και πολύ μικρά και φτωχά χωριά με αποτέλεσμα αγροτικές εκμεταλλεύσεις και αγροτεμάχια να φορολογούνται με ακραίες τιμές και να  επιβαρύνονται πέραν πάσης λογικής οι ιδιοκτήτες τους.  Δηλαδή σε μικρά χωριά όπου δεν υπάρχει αντικειμενικός προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων εξισώνονται αυθαίρετα οι  τιμές με εκείνες στην πλησιέστερη πόλη.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, με δεδομένη την τουριστική ανάπτυξη στα Ιόνια Νησιά, να εξισώνονται σε μεγάλη έκταση μικρής αξίας κατοικίες και ακίνητα σε μικρά χωριά, με αστικά ακίνητα μεγάλης αξίας.

            Το Δ.Σ. εξουσιοδοτεί  τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων     κ. Γιάννη Τρεπεκλή να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς τo Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου το Υπουργείο  να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες αποφάσεις για να αρθούν οι αδικίες που επιβλήθηκαν στους συμπολίτες μας και να τους επιστραφούν τα επιπλέον ποσά που έχουν καταβάλλει μέχρι σήμερα από την επιβολή του φόρου ακινήτων.

·      Ζητείται να ληφθεί ειδική μέριμνα και πρόβλεψη για τα μικρά νησιά, που αντιμετωπίζουν πολλά και μεγάλα προβλήματα, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των ακινήτων.

·      Ζητείται επίσης στις αποφάσεις αυτές να  λαμβάνεται υπόψη ιδιαίτερα η ανάγκη για συγκράτηση του πληθυσμού στις περιφερειακές περιοχές  των νησιών μας.  Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία γιατί, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της απογραφής πληθυσμού του 2011, διαπιστώνεται συνεχής μείωση του πληθυσμού της υπαίθρου των νησιών μας με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό έχει για την τοπική κοινωνία και την τοπική οικονομία. Τέλος πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι και ο τουρισμός μας, που αποτελεί πλέον την κύρια οικονομική δραστηριότητα για επιβίωση των κατοίκων των νησιών μας, δεν μπορεί πλέον να αντέξει τόσους πολλούς και υπερβολικούς φόρους.

 

Το Δ.Σ. αποφάσισε την ανάληψη υποχρέωσης και τη συμμετοχή της ΠΕΔ-ΙΝ στην εξόφληση οφειλών της υπό εκκαθάριση Αναπτυξιακής Εταιρείας ΕΤΑΝΑΛ Α.Ε. στο ΙΚΑ. Η συμμετοχή της ΠΕΔ-ΙΝ στην οφειλή προς το ΙΚΑ θα είναι κατά το ποσοστό συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΑΝΑΛ Α.Ε. το οποίο είναι 16,34%.

 

Το Δ.Σ. αποφάσισε την ένταξη της ΠΕΔ-ΙΝ στο σύστημα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (ΕΑΠ), για την πληρωμή των αμοιβών προσωπικού, μισθοδοσίας, υπερωρίες, αποζημιώσεις επιτροπών, έξοδα κίνησης κ.λ.π.

 

Εγκρίθηκε η εκπροσώπηση της ΠΕΔ-ΙΝ με δικηγόρο ενώπιον του Αρείου Πάγου, για παρέμβαση υπέρ του Δημοσίου σε αντιδικία με ιδιώτη για τη λίμνη “Χαλικιοπούλου” της Κέρκυρας.

 

Δόθηκε η σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΙΝ για τη μετάταξη τριών (3) υπαλλήλων του Παραρτήματος Ζακύνθου της ΠΕΔ-ΙΝ στο Δήμο Ζακύνθου σύμφωνα με το άρθρο 30 του Ν.4223/2013, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, στα πλαίσια του Προγράμματος Εθελοντικής, Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας.

 

Εγκρίθηκε η λειτουργία νέων συνδέσεων internet για τις ανάγκες διασύνδεσης του σεισμολογικού δικτύου καθώς και για τις ανάγκες του έργου “Προώθηση Ευρυζωνικών Υπηρεσιών και Εφαρμογών με χρήση Wi-Fi HOTSPOTS στην ΤΕΔΚ Λευκάδας”.

 

Μετά από εισήγηση του Πρόεδρου  της ΠΕΔ-ΙΝ και Δημάρχου Κέρκυρας κ. Γιάννη Τρεπεκλή αποφασίστηκε η πραγματοποίηση  μουσικο-χορωδιακής εκδήλωσης στο Αργοστόλι Κεφαλλονιάς σε συνεργασία με τη χορωδία Αργοστολίου. H εκδήλωση θα γίνει με τη συμμετοχή του Συλλόγου γυναικών Αχαράβης Δ.Κ. Αγίου Παντελεήμονος Δήμου Κέρκυρας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρωμαϊκού και Αγίου Νικολάου Τ.Κ. Καναλίων Δήμου Κέρκυρας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται  το Σάββατο 03 Μαϊου 2014 στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφαλληνίας-Ωδείο Αργοστολίου «Ρόκκος Βεργωτής».

 

Με απόφαση του Δ.Σ. έγινε ο ορισμός εκπροσώπων  της ΠΕΔ-ΙΝ :

α) Στην ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων της «Αναπτυξιακής Λευκάδας Α.Ε. ».

β) Στην Επιτροπή του άρθρου 3 του Ν.1437/1984 της Π.Ε. Ζακύνθου περί θεμάτων επιβατικών Δημοσίας Χρήσης αυτοκινήτων.

γ)  Στην Επιτροπή Οικονομικής Αδυναμίας ΟΓΑ της Π.Ε. Κέρκυρας.

δ)  Στην Επιτροπή Οικονομικής Αδυναμίας ΟΓΑ της Π.Ε. Λευκάδας.

ε) Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε.   (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.)

στ) Στην Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του Μαϊου 2014.

ζ) Στην Επιτροπή Μαθητικών Κατασκηνώσεων και Φιλοξενίας Ζακύνθου.