Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x

1η / 2014 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΔ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ , ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ

29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων  Ιονίων Νήσων συνεδρίασε την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014 στο Δημαρχείο στο Αργοστόλι  σε μια συμβολική κίνηση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους κατοίκους της Κεφαλλονιάς που δοκιμάστηκαν από τον πρόσφατο σεισμό της 26ης Ιανουαρίου 2014.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΠΕΔ – ΙΝ και Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Γιάννης Τρεπεκλής, ο Α/Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ και Δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσης, ο Δήμαρχος Ζακύνθου κ. Στυλιανός Μποζίκης, ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κωνσταντίνος Αραβανής, ο Δήμαρχος Μεγανησίου κ. Ευστάθιος Ζαβιτσάνος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κέρκυρας κ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κεφαλονιάς κ. Μάρκος Κοτσιλίνης κ.α.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Πρόεδρος  της ΠΕΔ-ΙΝ κ. Γιάννης Τρεπεκλής εξέφρασε εκ μέρους του Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΙΝ τη συμπαράσταση του στις αρχές και τους κατοίκους της Κεφαλλονιάς που δοκιμάστηκαν από τον πρόσφατο σεισμό της 26ης Ιανουαρίου 2014 που έπληξε το νησί.

Στη συνέχεια  ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ κ. Αλεξ. Παρίσης, Δήμαρχος Κεφαλλονιάς ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. για την κατάσταση που επικρατεί στην Κεφαλλονιά μετά τον καταστροφικό σεισμό της 26ης Ιανουαρίου 2014, τα προβλήματα που υπάρχουν καθώς και για τις ενέργειες που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση τους.

Τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΙΝ διαπίστωσαν ότι :

1.    Η τήρηση του αντισεισμικού κανονισμού στη δόμηση προστάτευσε τους κατοίκους του νησιού. Η πραγματοποίηση μιας τόσο ισχυρής σεισμικής δόνησης με επίκεντρο στη ξηρά και μικρό εστιακό βάθος , σε όποια άλλη περιοχή θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα.

2.    Οι τοπικές αρχές καθώς και ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκαν άμεσα και συντονισμένα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της σεισμικής δόνησης στην τοπική κοινωνία.

Τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΙΝ ομόφωνα ενέκριναν ψήφισμα με το οποίο οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Ιονίων Νήσων εκφράζουν την ολόψυχη συμπαράσταση τους στις αρχές και τους κατοίκους της Κεφαλλονιάς καθώς και σε κάθε διεκδίκηση τους και συγκεκριμένα ζητούν :

§  Να κηρυχθούν σεισμόπληκτες όσες περιοχές του νησιού έχουν πληγεί από το σεισμό, να δοθούν οι κατάλληλες ενισχύσεις και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποκατάστασης όσων έχουν υποστεί ζημιές .

§  Να δοθούν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις για την άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων στις υποδομές του νησιού και κυρίως στα Σχολεία , στο οδικό δίκτυο , στα μνημεία κ.λ.π.

§  Να δοθούν οι απαραίτητες ενισχύσεις στο Δήμο Κεφαλονιάς, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν.

§  Να εξειδικευτούν τα μέτρα που απαιτούνται ανά τομέα προκειμένου να συνεχιστούν γρήγορα και χωρίς προβλήματα οι επαγγελματικές δραστηριότητες και η ομαλή λειτουργία της αγοράς (επαγγελματικά δάνεια, διευκολύνσεις κ.λ.π.) .

§  Να δημιουργηθεί άμεσα τμήμα της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων στην Κεφαλλονιά.

§  Να γίνουν συντονισμένες ενέργειες για το συνολικό αντισεισμικό σχεδιασμό και τη θωράκιση των Ιονίων Νήσων από μελλοντικούς σεισμούς .

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων δηλώνει ότι θα συνεχίσει να συμπαρίσταται στις τοπικές αρχές και του κατοίκους της Κεφαλλονιάς  και να τους υποστηρίζει με όποιες ενέργειες και εκδηλώσεις είναι απαραίτητες .

Μετά την επιτόπια παρουσία καθώς και την ενημέρωση που είχαν οι εκπρόσωποι της Τ.Α. των Ιονίων Νήσων δηλώνουν ότι η Κεφαλλονιά αποτελεί έναν σίγουρο και ασφαλή τουριστικό προορισμό .

Επίσης αποφασίζουν να οργανωθεί συνάντηση με την Υπουργό Τουρισμού προκειμένου να ζητηθεί η στήριξη της Κεφαλλονιάς και η ενίσχυση της τουριστικής διαφήμισης και προβολής της ώστε ο τουρισμός της να μην αντιμετωπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα .

 

 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ κ.Γιάννης Τρεπεκλής εισηγήθηκε τον προϋπολογισμό 2014 της ΠΕΔ-ΙΝ σύμφωνα με  την υπ.αριθ. 1-1/2014 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Ακολούθησε συζήτηση μετά την οποία τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΙΝ ομόφωνα ενέκριναν την Εισηγητική Έκθεση και τον Προϋπολογισμό της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων έτους 2014.

 

Στη  συνεδρίαση, εγκρίθηκε το 5ο Πρακτικό της Επιτροπής Παρακολούθησης - Παραλαβής  – Πρωτόκολλο Οριστικής Παραλαβής του παραδοτέου των υποέργων 2 και 5  της από 06-09-2013 σύμβασης της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων με την εταιρεία “TREE COMPANY CO Α.Ε.Β.Ε.” για το έργο “Multi-parametric Network for the Study and Monitoring of Natural Hazards in the Otranto Channel and the Ionian Sea  - OTRIONS” στο πλαίσιο του προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας “Ελλάδα-Ιταλία 2007-2013”.

 

Ακολούθησε η έγκριση  του 6ου Πρακτικού της Επιτροπής Παρακολούθησης - Παραλαβής  – Πρωτόκολλο Οριστικής Παραλαβής του παραδοτέου των υποέργων 2 και 5  της από 06-09-2013 σύμβασης της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων με την εταιρεία TREE COMPANY CO Α.Ε.Β.Ε.” για το έργο OTRIONS.

 

Με απόφαση του Δ.Σ. συγκροτήθηκε το Τριμελές Τοπικό Συμβούλιο του Παραρτήματος Ζακύνθου της ΠΕΔ-ΙΝ.

 

Το Γραφείο Έρευνας-Τεχνολογίας και Ανάπτυξης της ΠΕΔ-ΙΝ έχει σχεδιάσει και εισηγήθηκε στο Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΙΝ ένα ολοκληρωμένο Ερευνητικό Πρόγραμμα με θέμα “Τοπική Αυτοδιοίκηση και Μέσα Ενημέρωσης στην Ψηφιακή Εποχή”, μετά από συνεργασία και με το Γραφείο Επικοινωνίας, Επιμόρφωσης και Διεθνών Σχέσεων και το Τμήμα Ανάπτυξης και Προγραμματισμού της ΠΕΔ-ΙΝ.

Στόχος του Προγράμματος είναι η μελέτη της σχέσης των Δήμων με τα Μέσα Ενημέρωσης σύμφωνα με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο χώρο με τη δυναμική είσοδο των ψηφιακών μέσων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την παράλληλη σχετική υποχώρηση των έντυπων μέσων.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το Ερευνητικό Πρόγραμμα θα εκπονηθεί πιλοτικά στο επίπεδο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ξεκινώντας από το επίπεδο των Περιφερειακών Ενοτήτων και των αντίστοιχων Δήμων ενώ με την οργανωτική υποστήριξη φορέων της Αυτοδιοίκησης μπορεί να επεκταθεί στο σύνολο της χώρας.

Προτείνεται παράλληλα η διερεύνηση της συνεργασίας με την ΚΕΔΕ για την υλοποίηση του.

Την επιστημονική ευθύνη και το συντονισμό του προγράμματος θα έχει το Γραφείο Έρευνας-Τεχνολογίας και Ανάπτυξης της ΠΕΔ-ΙΝ με την υποστήριξη του Γραφείου Επικοινωνίας, Επιμόρφωσης και Διεθνών Σχέσεων και του Τμήματος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού της ΠΕΔ-ΙΝ.

 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ κ.Γιάννης Τρεπεκλής εισηγήθηκε το θέμα σχετικά με τη βεβαίωση φόρων από το Υπουργείο Οικονομικών και τον προσδιορισμό των τιμών ζώνης ακινήτων στα Ιόνια Νησιά βάσει του Ν.4152/2013. Με την εφαρμογή του, εξισώθηκαν σε μεγάλη έκταση στα νησιά μας, με δεδομένο τη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, κατοικίες στα χωριά μικρής αξίας με βίλες και αστικά ακίνητα μεγάλης αξίας.

Εγκρίθηκε η έκδοση ψηφίσματος με το οποίο ζητείται :

·      Να γίνει κάθε προσπάθεια από το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να αρθούν οι αδικίες για τους συμπολίτες μας.

·      Να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα μικρά νησιά με όσο το δυνατό μεγαλύτερη μείωση του συντελεστή.

·      Να ληφθεί ιδιαίτερα υπόψη η ανάγκη για συγκράτηση του πληθυσμού στην περιφέρεια των νησιών μας. Ειδικά από τα στατιστικά στοιχεία της απογραφής του 2011 διαπιστώνεται σημαντική μείωση του πληθυσμού της υπαίθρου των νησιών μας.

·      Τέλος ζητά να γίνει κατανοητό ότι ο τουρισμός που αποτελεί πλέον την κύρια δραστηριότητα για επιβίωση των κατοίκων δεν αντέχει επί πλέον φόρους.

 

Τέλος με απόφαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΙΝ  ορίστηκαν εκπρόσωποι :

Στην Επιτροπή Διαγωνισμού του έργου “Βιοκλιματική αναβάθμιση της πλατείας Σολωμού” του Δήμου Ζακύνθου.

Στα Τεχνικά Συμβούλια Δημοσίων Έργων των Περιφερειακών Ενοτήτων Κέρκυρας, Κεφαλληνίας-Ιθάκης, Λευκάδας και Ζακύνθου για τη διετία 2014-15.