Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ κ.Αλέξανδρος Παρίσης στη συνάντηση με τηλεδιάσκεψη για τον Οδικό Χάρτη Πολιτικής Προστασίας Ατόμων με Αναπηρία

Αργοστόλι, 19 Νοεμβρίου 2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ κ.Αλέξανδρος Παρίσης  στη συνάντηση με τηλεδιάσκεψη  για τον Οδικό Χάρτη Πολιτικής Προστασίας Ατόμων με Αναπηρία

 

Ο κ.Αλέξανδρος Παρίσης Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ έλαβε μέρος στη δημόσια διαβούλευση με τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020 και οργανώθηκε από την ΠΕΔ Ιονίων Νήσων και από την ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας.
Θέμα  της συνάντησης ήταν η σύνθεση Οδικού Χάρτη Πολιτικής Προστασίας Ατόμων με Αναπηρία σε περιπτώσεις κρίσεων ή φυσικών καταστροφών.
Η διαβούλευση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του διασυνοριακού έργου 4PLUS του Προγράμματος INTERREG-IPA CBC Ελλάδα-Αλβανία στο οποίο συμμετέχει η ΠΕΔ-ΙΝ.
Επικεφαλής εταίρος του Προγράμματος είναι η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΜΕΑ). Η διαβούλευση και η καταγραφή απόψεων και προτάσεων έγινε με βάση ένα εξαιρετικά τεκμηριωμένο κείμενο που επιμελήθηκε η ΕΣΑΜΕΑ και το οποίο απαντά με επάρκεια στις σύγχρονες ανάγκες.

Το ενδιαφέρον και η μεγάλη συμμετοχή στη συνάντηση ξεπέρασαν όλες τις προσδοκίες των διοργανωτών.  Εκτός από την ΕΣΑΜΕΑ, συμμετείχαν ενεργά εκπρόσωποι φορέων από τις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων και Δυτικής Μακεδονίας που εμπλέκονται στην πρώτη γραμμή της Πολιτικής Προστασίας όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, εκπρόσωποι των Περιφερειών και των Δήμων, εκπρόσωποι Συλλόγων των Ατόμων με Αναπηρία καθώς και Εθελοντές.

Σημαντική ήταν η παρουσία του Ινστιτούτου Πολιτικής Προστασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με την ανάδειξη των δυνατοτήτων της επιστημονικής συμβολής στην κοινή προσπάθεια ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρία στο σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας.

Τα συμπεράσματα της συνάντησης αποτελούν πολύτιμο υλικό για τη διαμόρφωση Σχεδίων Πολιτικής Προστασίας και τη συνεργασία των φορέων ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα

 Στη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων κ.Αλέξανδρος Παρίσης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας κ.Γιώργος Δασταμάνης Δήμαρχος Γρεβενών καθώς και όλοι οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν ενεργή  και μετά τη λήξη του Προγράμματος 4PLUS την επικοινωνία και τη συνεργασία καθώς και το συντονισμό των ενεργειών με στόχο αποτελεσματικές δράσεις Πολιτικής Προστασίας.

 

Στη συνέχεια ακολουθεί ο χαιρετισμός του Προέδρου της ΠΕΔ-ΙΝ κ.Αλέξανδρου Παρίση στη συνάντηση:

 

Κύριε Πρόεδρε της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας

Αγαπητοί Συνεργάτες

Φίλες και Φίλοι

Σας καλωσορίζω όλους και σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας στη σημερινή Ηλεκτρονική Διαβούλευση.

Ο στόχος μας σήμερα είναι η σύνθεση ενός Οδικού Χάρτη Πολιτικής Προστασίας των Ατόμων με Αναπηρία σε περιπτώσεις κρίσεων ή φυσικών καταστροφών.

Αυτή η προσπάθεια αποτελεί μια κοινή πρωτοβουλία των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων  της Δυτικής Μακεδονίας και των Ιονίων Νήσων.

Υλοποιείται στο πλαίσιο του διασυνοριακού έργου 4PLUS του Προγράμματος INTERREG Ελλάδα - Αλβανία.

Όπως γνωρίζετε αντιμετωπίζουμε πολλές φορές μεγάλες κρίσεις και  φυσικές καταστροφές που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει περισσότερο συχνές.

Ιδιαίτερα στην περιοχή μας, στα Ιόνια Νησιά, αντιμετωπίσαμε τους καταστρεπτικούς σεισμούς στην Κεφαλλονιά το 2014 και στη Λευκάδα το 2015.

Ακολούθησαν οι πλημμύρες και πρόσφατα οι μεγάλες καταστροφές από τη σφοδρή κακοκαιρία και τον Ιανό.

Είναι απαραίτητο να διαθέτουμε ολοκληρωμένα σχέδια Πολιτικής Προστασίας ώστε να μπορούμε άμεσα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να υποστηρίξουμε τους κατοίκους των περιοχών μας.

Ευελπιστούμε η σημερινή προσπάθεια μας να συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων και βελτιωμένων σχεδίων ετοιμότητας και αντίδρασης στις κρίσεις και στις φυσικές καταστροφές.

Αυτά τα σχέδια πρέπει να ενσωματώνουν καλύτερα και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες και των ηλικιωμένων.

Είναι απαραίτητο οι Φορείς Πολιτικής Προστασίας να έχουν κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία  για να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες και στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες και γενικά τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα.

Προτεραιότητα κάθε Τοπικής και Περιφερειακής Αρχής πρέπει να είναι η ανάδειξη αυτών των προβλημάτων, η προώθηση λύσεων και η δημιουργία νέων εργαλείων για την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας.

Κλείνοντας την τοποθέτηση μου, θέλω να χαιρετίσω τους εκλεκτούς συνεργάτες - εταίρους μας του έργου 4PLUS από την ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και να τους ευχαριστήσω για τη δημιουργική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει.

Θέλω επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι η ΠΕΔ Ιονίων Νήσων θα στηρίξει, με όσα μέσα διαθέτει, αυτή την συνεργασία που συμβάλλει στην ανάπτυξη πρακτικών «χωρίς αποκλεισμούς» για μια αποτελεσματική Πολιτική Προστασία στις Περιφέρειες μας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

 

Σας ευχαριστώ όλους και εύχομαι καλή δουλειά.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΙΝ

Παρίσης Αλέξανδρος

 

Από το Γραφείο Τύπου