Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x

Έγκριση Ψηφίσματος για τα Μέτρα Υποστήριξης και Προστασίας για την Αντιμετώπιση των Επιπτώσεων της Πανδημίας από τον Κορονοϊό Covid-19 (Απόφαση 2-2β/07.04.2020 ΔΣ ΠΕΔ-ΙΝ)

Απόφαση 2-2β/07.04.2020
του Διοικητικού Συμβουλίου
της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων

 

Θέμα: «Έγκριση Ψηφίσματος για τα Μέτρα Υποστήριξης και Προστασίας για την Αντιμετώπιση των Επιπτώσεων της Πανδημίας από τον Κορονοϊό Covid-19».

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 07 Απριλίου 2020 και ώρα 13:00, με τηλεδιάσκεψη, ύστερα από τη με αριθμό πρωτ. 551/03.04.2020, πρόσκληση του Προέδρου της κου Αλέξανδρου Παρίση, η οποία επιδόθηκε νόμιμα στα μέλη.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν δεκαεννέα (19) από τα εικοσιένα (21) μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ-ΙΝ:

Παρόντες:

  1. Αλέξανδρος Παρίσης, Πρόεδρος, Δημ. Σύμβουλος Αργοστολίου
  2. Ιωάννης Τρεπεκλής,Αντιπρόεδρος, Δημ. Σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων
  3. Μερόπη-Σπυριδούλα Υδραίου, Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων
  4. Κωνσταντίνος Λέσσης, Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας
  5. Γεώργιος Μαχειμάρης, Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας
  6. Χαράλαμπος Καλός, Δήμαρχος Λευκάδας
  7. Σπυρίδων Βλαχόπουλος, Δήμαρχος Παξών
  8. Θεόφιλος Μιχαλάτος, Δήμαρχος Αργοστολίου
  9. Γεώργιος Κατσιβέλης, Δήμαρχος Ληξουρίου
  10. Γεράσιμος Μονιάς-Νέτης, Δήμαρχος Σάμης
  11. Διονύσιος Στανίτσας, Δήμαρχος Ιθάκης
  12. Παύλος Δάγλας, Δήμαρχος Μεγανησίου
  13. Δημήτριος Μεταλληνός, Δημ. Σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων
  14. Γεώργιος Καλούδης, Δημ. Σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων
  15. Κωνσταντίνος Γρηγορόπουλος, Γραμματέας, Δημοτ. Σύμβουλος Βόρειας Κέρκυρας
  16. Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, Δημοτ. Σύμβουλος Λευκάδας
  17. Γεράσιμος Φόρτες, Δημοτ. Σύμβουλος Αργοστολίου
  18. Στυλιανός Σπαθής, Δημ. Σύμβουλος Σάμης
  19. Διονύσιος Τρούσσας (Ντάσσης), Δημοτ. Σύμβουλος Ζακύνθου

Απόντες:

  1. Νικήτας Αρετάκης, Δήμαρχος Ζακύνθου
  2. Ιωάννης Πιέρρης, Δημ. Σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων

     Αφού διαπιστώθηκε απαρτία, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων κος Αλέξανδρος Παρίσης, αναφέρει ότι: Η περίοδος που περνάμε είναι δύσκολη όσο και κρίσιμη. Η πανδημία έχει ανατρέψει την καθημερινότητα όλων και η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται τώρα, περισσότερο από ποτέ, να υποστηρίξει του πολίτες και να διαχειρισθεί τις νέες προτεραιότητες που προέκυψαν. Θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων γι’ αυτό το σκοπό αλλά και άμεση οικονομική ενίσχυση των δήμων.

   Ακoλούθησε διαλογική συζήτηση των μελών σε συνέχεια και του υπ’ αριθ, 2-2α θέματος της ημερήσιας διάταξης.

   Στη συνέχεια ο Πρόεδρος δίνει το λόγο στον κο Γεώργιο Καλούδη, Δημοτικό Σύμβουλο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, οποίος ανάφερε στα μέλη ότι: Οι επιπτώσεις από την πανδημία του covid-19 είναι πολύ σοβαρές και επίπονες για όλες τις επαγγελματικές ομάδες. Ορθώς έχουν παρθεί μέτρα  από την Κυβέρνηση για την προστασία των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας μας και κάποιες επαγγελματικές ομάδες. Πρέπει όμως τα μέτρα προστασίας απώλειας εισοδήματος να επεκταθούν και σε άλλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες  που πλήττονται. Απαραίτητη είναι επίσης η οικονομική η ενίσχυση των Δήμων, οι οποίοι σε λίγο θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά. Προτείνεται η έκδοση ψηφίσματος, στο οποίο θα αναφέρονται αναλυτικά οι προτάσεις του ΔΣ της ΠΕΔ-ΙΝ  και το οποίο θα αποσταλεί στον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση των μελών  και στη συνέχεια

Ομόφωνα αποφασίζουν

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο  της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων, εγκρίνει το παρακάτω ψήφισμα:

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ:

ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ- ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ - ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ - ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

 

ΑΙΤΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  

    Η πατρίδα μας έχει τεθεί σε καραντίνα με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για τη πρόληψη ραγδαίας επέκτασης του κορονοϊού COVID-19. Έχει τεθεί στον πάγο η οικονομία και τα πάντα τα σκιάζει ο φόβος και ζούμε, με καθυστέρηση 36 χρόνων  σκηνές «1984 by George Orwell»  και τον Big Brother επί θύραις ή ήδη στα σπίτια μας..

 

Μία κυβέρνηση, σε ένα κράτος δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαποτισμένο στη ραχοκοκαλιά του από τις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης «ελευθερία, ισότης, αδελφότης», όταν θέτει τον λαό σε καραντίνα και τον κλείνει με αστυνομικά μέτρα στο σπίτι οφείλει να του εξασφαλίσει δωρεάν:

Νερό, Ηλεκτρικό ρεύμα, Τηλέφωνο, Φαγητό για όλη την οικογένεια, Αναστολή-μετάθεση πληρωμής όλων των λογαριασμών και υποχρεώσεων σε Τράπεζες, Εφορίες, ΕΦΚΑ  κλπ.

  Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη∙ έχει εξαγγελθεί εν μέρει, με άδικους και αντικοινωνικούς αποκλεισμούς.

 

Α. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

1. Πρέπει να εξασφαλισθεί προσωπικό, υγειονομικό υλικό και απαραίτητος εξοπλισμός για τα  Νοσοκομεία των Ιονίων Νήσων. Λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα της Περιφέρειας το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και οι κάτοικοι διακατέχονται από αίσθημα ανασφάλειας και φόβου καθώς πιθανή αύξηση κρουσμάτων δεν θα μπορέσει να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά.

 

2.Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας, καθώς αποτελούν τους πρώτους χώρους υποδοχής κρουσμάτων του covid-19 και σήμερα παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις.

 

Β. ΑΜΕΣΗ ΘΕΣΜΙΚΗ  &  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΔΗΜΩΝ

1. Άμεση με θεσμικά μέτρα και με ικανοποιητικά ποσά υποστήριξη, με βάση τις τοποθετήσεις της κυβέρνησης, προς τους δήμους, οι οποίοι καθημερινά και με πολλαπλές δράσεις στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες. Η μεγάλη απώλεια πόρων από την παροχή ανταποδοτικών υπηρεσιών, λόγω των συνεπειών της πανδημίας, θα οδηγήσει τους Δήμους σε μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Πρέπει να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση των ΟΤΑ.

 

2. Άμεση προμήθεια των Δήμων με υγειονομικό υλικό, από τα αρμόδια υπουργεία και τους κεντρικούς φορείς.

 

3. Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας   των Δήμων καθώς και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», των οποίων η προσφορά είναι σημαντική, να συμπεριληφθούν στους εργαζόμενους που θα τους καταβληθεί το βοήθημα των 800 ευρώ.

 

4.Να καταβληθούν άμεσα στους δήμους οι πιστώσεις που αφορούν στην Πολιτική Προστασία και οι οποίες συνήθως καταβάλλονται το καλοκαίρι καθώς επίσης και δύο (2) από τις δόσεις που αναμένονται μέσα στο έτος από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, ώστε να καταφέρουν οι Δήμοι να ανταποκριθούν στις ανάγκες που έχουν προκύψει.

 

5. Με τις άδειες ειδικού σκοπού, που ορθώς χορηγούνται, απουσιάζουν από τις υπηρεσίες τους υπάλληλοι που δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθούν, στους μικρούς δήμους. Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα θα πρέπει  οι άδειες αυτές να δίνονται μεν αλλά όχι ανά πολλές συνεχιζόμενες μέρες.

 

6.Να ενισχυθούν οικονομικά οι Σχολικές Επιτροπές των Δήμων, ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν τους μαθητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα εξ αποστάσεως μαθήματα, που έχει καθιερώσει το Υπουργείο Παιδείας.

 

8. Να προχωρήσουν το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ καθώς και το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων, ώστε να ενταχθούν έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Γ. ΜΕΤΡΟ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΥ-ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Κατά διασταλτική ερμηνεία της ΠΝΠ  ή με νέα διάταξη σε νέα ΟΝΠ, να αναγνωρίζεται  και να ορίζεται ότι οι Επικεφαλής  των Παρατάξεων ή εξουσιοδοτημένος Σύμβουλος κάθε Παράταξης, να εξαιρείται της απαγόρευσης των μέτρων κυκλοφορίας, όπως ακριβώς εξαιρούνται και οι Αντιδήμαρχοι. Έτσι θα μπορούν να βλέπουν τι συμβαίνει στον τόπο τους, να συνδράμουν συμπολίτες μας, να ελέγχουν και να ασκούν τα αντιπολιτευτικά τους καθήκοντα.

 

 

Δ. ΑΜΕΣΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

1. Την επανυπαγωγή των Δικηγόρων και την υπαγωγή των ελεύθερων επαγγελματιών, καταστηματαρχών, αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων μας στην αποζημίωση επιβίωσης των 800€, με τον όρο το εισόδημα του 2018 να ήταν κάτω από 25.000 ευρώ.

 

2.Την υπαγωγή των ελεύθερων επαγγελματιών, ως πληττόμενου κλάδου, στο καθεστώς μείωσης μισθώματος επαγγελματικής στέγης.

 

3.Την πλήρη απαλλαγή των ελεύθερων επαγγελματιών, από τις ασφαλιστικές εισφορές , για τους μήνες που θα παραμείνουν κλειστά αντίστοιχα τα Δικαστήρια, τα μαγαζιά, τα ξενοδοχεία, τα τουριστικά καταλύματα  κάθε είδους.

 

4.Τη μετάθεση όλων των φορολογικών υποχρεώσεων μετά το μήνα Οκτώβριο τρέχοντος έτους 2020.

 

5. Την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος.

 

6. Την κατάργηση προκαταβολής φόρου του προσεχούς έτους.

 

7. Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για το 2020.

 

 

Μείωση του ΦΠΑ στη κατώτερη βαθμίδα δηλ 6% για το 2020,

( Το νησί Holgeland, με 1500 κάτοικους του κρατίδιου Sleswing-Holstein της Γερμανίας είναι απαλλαγμένο από κάθε φόρο και ΦΠΑ.

Τα άλλα πέντε νησιά της Γερμανίας  τα Rügen, Sylt Usedom, Borgum, Nordemey, Fehmarn είναι μόνιμα σε ειδικό καθεστώς χαμηλών φόρων και ΦΠΑ 6%).

 

 8. Την κατ’ εξαίρεση χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας μέχρι το ποσό των 10.000 ευρώ, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα είσπραξης των οφειλόμενων από φορείς του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

 

  9. Την αναστολή της διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ και τις Ιδιωτικές Εταιρείες - Παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, κατά την τρέχουσα περίοδο της πανδημίας, για όλους τους πολίτες που τυχόν έχουν οφειλές.

 

 10. Κατάργηση των πάγιων για τηλέφωνο και κινητό τηλέφωνο το 2020 και αναστολή είσπραξης και κόψιμο τηλεφώνων από όλες τις εταιρείες μέχρι και 3 μήνες μετά την πλήρη αποκατάσταση λειτουργίας της οικονομίας για όλους, νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

 

11. Την αναστολή της διαδικασίας ηλεκτρονικών κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών και μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2020.

 

12. Τη νομοθέτηση της αναστολής των δανειακών υποχρεώσεων, ενήμερων και μη οφειλετών, προς τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις μέχρι τον Οκτώβρη 2020, κατ΄ αρχήν.

 

13. Πλήρη και απόλυτη προστασία της α΄ κατοικίας, λαμβανομένων υπόψη της μεγαλύτερης ανάγκης των πολύτεκνων οικογενειών και του δημογραφικού προβλήματος.

 

14. Την άμεση απαγόρευση των εισπρακτικών εταιρειών να παίρνουν τηλέφωνα και να καταπιέζουν το λαό μέσα από μεγαλοδικηγορικά γραφεία της Αθήνας, αυτές τις πρωτόγνωρες ημέρες που δυστυχεί ο κόσμος.

 

15. Ουσιαστική επιτήρηση όσων έχουν τεθεί σε καραντίνα, καθόσον αποδείχτηκε ότι η αστυνομία δεν επιτηρούσε τη γνωστή περίπτωση φορέα στη Κέρκυρα.

 

 

Ε. ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

 

1. Υπαγωγή στην αποζημίωσης επιβίωσης των 800 ευρώ, εφόσον ένα ζευγάρι δεν έχει εισπράξει το ποσό αυτό για άλλη αιτία.

 

2.Για κάθε παιδί ανήλικο πρόσθετο ποσό 500 ευρώ το μήνα.

 

Αιτιολογία: Με βάση την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) το όριο της φτώχειας ορίζεται στα 5.000 ευρώ καθαρό εισόδημα το χρόνο. Η ανατροφή και η αναγκαστική παραπαιδεία με φροντιστήρια κλπ στοιχίζει γύρω στα 600-800 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί-πασίδηλο γεγονός.

 

 

ΣΤ.  ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

 

1. Δωρεάν κεφάλαιο κίνησης 800ε για κάθε υπνοδωμάτιο τουριστικών καταλυμάτων,

 

2. Άμεση σύσταση Επιτροπής Τουρισμού Ιονίων Νήσων της ΠΕΔ-ΙΝ, με συμμετοχή εκπροσώπων  των Τουριστικών Πρακτόρων, Τουριστικών Καταλυμάτων, Ξενοδόχων, Ξεναγών, Τουριστικών Λεωφορείων, Ημεροπλοίων, Ξενοδοχουπαλλήλων, ΟΕΒ,, η οποία θα εισηγηθεί μέσα σε μία εβδομάδα μέτρα προβολής και ανόρθωσης του Τουρισμού των Ιονίων Νήσων.

 

3. Να χρηματοδοτηθούν δράσεις για την στήριξη του τουρισμού, μέσω του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων.

 

Ζ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

 

Νομοθετική αναγνώριση της εποχιακής εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων και του επισιτισμού  και καταβολή του επιδόματος ανεργίας τον Χειμώνα, ανεξάρτητα από τους μήνες ή ημέρες απασχόλησης το 2020.

 

Τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων, ζητούν από την Κυβέρνηση επίσης, να μην επιτραπεί στους ετεροδημότες να ταξιδέψουν, κατά τις διακοπές του ΠΑΣΧΑ στα νησιά του Ιονίου. Να μπορούν να ’ρθουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι. Πρέπει να διαφυλάξουμε την υγεία των κατοίκων των νησιών μας και ό,τι με τόσες προσπάθειες και μεγάλο τίμημα έχουμε πετύχει στον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

Η απόφαση αυτή έλαβε αριθμό: 2-2β / 07.04.2020

 

   ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΔ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΔ – ΙΝ

          Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΠΕΔ - ΙΝ

     ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΡΙΣΗΣ

Δημοτικός Σύμβουλος Αργοστολίου

   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ

   Δημοτικός Σύμβουλος Βόρειας Κέρκυρας