Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ε.Δ.-Ι.Ν.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κεφαλονιά 30/01/2014

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ε.Δ.-Ι.Ν.

Για τον σεισμό της Κεφαλονιάς

 

Το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων συνεδρίασε την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014 στο Δημαρχείο στο Αργοστόλι σε μια συμβολική κίνηση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους κατοίκους της Κεφαλλονιάς που δοκιμάστηκαν από τον πρόσφατο σεισμό .

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΠΕΔ – ΙΝ και Δήμαρχος Κέρκυρας κος Ιωάννης Τρεπεκλής, ο Α/Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ και Δήμαρχος Κεφαλονιάς κος Αλέξανδρος Παρίσης, ο Δήμαρχος Ζακύνθου κος Στυλιανός Μποζίκης, ο Δήμαρχος Λευκάδας κος Κωνσταντίνος Αραβανής, ο Δήμαρχος Μεγανησίου κος Ευστάθιος Ζαβιτσάνος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κέρκυρας κος Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κεφαλονιάς κος Μάρκος Κοτσιλίνης κ.α.

   Στην αρχή έγινε ενημέρωση  στα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.-Ι.Ν για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μετά τη  σεισμική δόνηση στις 26/01/2014, για τα προβλήματα που υπάρχουν καθώς και για τις ενέργειες που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση τους.

Στη συνεδρίαση διαπιστώθηκε ότι:

  1. Η τήρηση του αντισεισμικού κανονισμού στη δόμηση προστάτευσε τους κατοίκους του νησιού. Η πραγματοποίηση μιας τόσο ισχυρής σεισμικής δόνησης με επίκεντρο στη ξηρά και μικρό εστιακό βάθος , σε όποια άλλη περιοχή θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα.
  2. Οι τοπικές αρχές καθώς και ο κρατικός μηχανισμός  κινήθηκαν άμεσα και συντονισμένα, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της σεισμικής δόνησης στην τοπική κοινωνία.

   Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Ιονίων Νήσων εξέφρασαν την ολόψυχη  συμπαράστασή τους στις αρχές και τους κατοίκους της Κεφαλονιάς καθώς και σε κάθε διεκδίκησή τους και συγκεκριμένα ζητούν :

  • Να κηρυχθούν σεισμόπληκτες όσες περιοχές του νησιού έχουν πληγεί από το σεισμό , να δοθούν οι κατάλληλες ενισχύσεις και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποκατάστασης όσων έχουν υποστεί ζημιές .
  • Να δοθούν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις για την άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων στις υποδομές του νησιού και κυρίως στα σχολεία , στο οδικό δίκτυο , στα μνημεία κ.λ.π.
  • Να δοθούν οι απαραίτητες ενισχύσεις στο Δήμο Κεφαλονιάς, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν.
  • Να εξειδικευτούν τα μέτρα που απαιτούνται ανά τομέα προκειμένου να συνεχιστούν γρήγορα και χωρίς προβλήματα οι επαγγελματικές δραστηριότητες και η ομαλή λειτουργία της αγοράς (επαγγελματικά δάνεια, διευκολύνσεις κ.λ.π.) .
  • Να δημιουργηθεί άμεσα τμήμα  της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων  στην Κεφαλλονιά .
  • Να γίνουν συντονισμένες ενέργειες για το συνολικό αντισεισμικό σχεδιασμό και τη θωράκιση των Ιονίων Νήσων από μελλοντικούς σεισμούς .

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων δηλώνει ότι θα συνεχίσει να συμπαρίσταται στις τοπικές αρχές και του κατοίκους της Κεφαλλονιάς  και να τις υποστηρίζει με όποιες ενέργειες και εκδηλώσεις είναι απαραίτητες .

Μετά την επιτόπια παρουσία καθώς και την ενημέρωση που είχαν οι εκπρόσωποι της Τ.Α. των Ιονίων Νήσων δηλώνουν ότι η Κεφαλλονιά αποτελεί έναν σίγουρο και ασφαλή τουριστικό προορισμό .

Επίσης αποφασίζουν να οργανωθεί συνάντηση με την Υπουργό Τουρισμού προκειμένου να ζητηθεί η στήριξη της Κεφαλλονιάς και η ενίσχυση της τουριστικής διαφήμισης και προβολής της ώστε ο τουρισμός της να μην αντιμετωπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα .

 

Ο  Πρόεδρος ΠΕΔ Ιονίων Νήσων

Ιωάννης Τρεπεκλής

Δήμαρχος Κέρκυρας